Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Για τις πυρκαγιές του 1995 στο πεντελικό όρος Αποζημίωση ζητά ο Δήμος Πεντέλης από την Τουρκία

Αποζημίωση από την Τουρκία για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών προσανατολίζεται να ζητήσει ο Δήμος Πεντέλης.

Έπειτα από πρόταση του δημάρχου της Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, το απόγευμα της Τρίτης συγκαλείται εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Μελισσίων, Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Τουρκία για τους οργανωμένους εμπρησμούς ελληνικών δασών.


Βασικό επιχείρημα για την προώθηση της αξίωσης για παροχή αποζημιώσεων θα είναι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος αποκάλυψε πως την περίοδο 1995-1997 το επίσημο τουρκικό κράτος χρηματοδοτούσε από μυστικά κονδύλια παρακρατικούς, εμπόρους ναρκωτικών και άντρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων για να καίνε τα ελληνικά δάση.

Το 1995, το βουνό της Πεντέλης είχε παραδοθεί στις φλόγες και η πυρκαγιά είχε θεωρηθεί έργο εμπρηστών.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στο τέλος του 1993, δημιουργήθηκε μια ομάδα από στελέχη της ΜΙΤ, του τουρκικού γενικού επιτελείου, της ασφάλειας και της στρατοχωροφυλακής με σκοπό να εντοπίσει «στρατόπεδα» του PKK στο εξωτερικό. Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι η Αθήνα προσέφερε στήριξη σε «αντάρτες» του PKK.

Οι πληροφορίες που είχαν μεταφερθεί στον κ. Γιλμάζ ανέφεραν ότι το χρονικό διάστημα που η επίλεκτη ομάδα ήταν ενεργή, έγινε επίθεση εναντίον υποτιθέμενου στρατοπέδου του PKK στη Λαμία, το οποίο ήταν ένας από τους σημαντικούς στόχους. Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν μάλιστα ότι το στρατόπεδο άλλαξε τρεις φορές τη θέση του στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την άποψη των Τούρκων αξιωματούχων που ερεύνησαν τη διασύνδεση κρατικών υπηρεσιών με παρακρατικούς, επικίνδυνους εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών, μετά τη σύλληψη μελών του PKK που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα και στάλθηκαν στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου για να πυρπολήσουν τα τουρκικά δάση, προκλήθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι παραδέχονταν μάλιστα ότι μετά τις εκρήξεις βομβών στις τουρκικές τουριστικές περιοχές, πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις βομβών στα τουριστικά νησιά της Ελλάδας, την Κρήτη και τη Ρόδο.

Εκείνη την εποχή, η τουρκική πολιτική ελίτ θεωρούσε φυσικό να οργανώνει δολιοφθορές στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου ανορθοδόξου πολέμου στην Ελλάδα, απλώς και μόνο επειδή πίστευαν ότι η Αθήνα στηρίζει τους αντάρτες του PKK.

Ο Δήμος Πεντέλης προσανατολίζεται να προσφύγει στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις μεγάλες φωτιές του 1995 που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του πανέμορφου πεντελικού δάσους. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δήμος Πεντέλης δεν προτίθεται να αξιώσει οικονομική αποζημίωση, αλλά θα ζητήσει να υποχρεωθεί το τουρκικό κράτος να αναλάβει την δενδροφύτευση των καμένων εκτάσεων.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου