Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ο ανήξερος Τσίπρας και ο κίνδυνος ενός νέου 2015

Γιάννης Τσαπρούνης

«Δεν ξέρω, δεν έχω ακούσει για το πρόγραμμα Βαρουφάκη» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜέΡΑ25 που προβλέπει έξοδο από το ευρώ, χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση χαρτονομισμάτων στο τυπογραφείο του Εθνικού Λαχείου!

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Βλέπει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. να ανοίγει. Το κόμμα του να μην μπορεί να αυξήσει άλλο τα ποσοστά του. Και τον έναν από τους δύο πιθανούς εταίρους σε μια υποθετική μετεκλογική συνεργασία, να μιλάει για όσα δεν έγιναν το 2015, τα οποία θέλει να τα υλοποιήσει τώρα.

Ο Βαρουφάκης παίζει το αντισυστημικό παιχνίδι προσπαθώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να καταγγείλει το σχέδιο «Δήμητρα», για να μη «στεναχωρήσει» αυτούς τους ψηφοφόρους.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά που έχει αφήσει αναπάντητα ο κ. Τσίπρας. Αν, όπως λέει, θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και άλλα κόμματα, πότε θα… ξέρει και θα έχει… ακούσει το πρόγραμμά τους; Μέσα στις τρεις ημέρες των διερευνητικών εντολών; Είναι δυνατόν για θεμελιώδη ζητήματα όπως η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και το νόμισμα, να μην παίρνει θέση; Είναι δυνατόν να λέει «δεν ξέρω, δεν απαντώ»;

ΤΟ ίδιο είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ότι στην Πορτογαλία παρόλο που έχουν μειώσει τους έμμεσους φόρους η ακρίβεια καλπάζει. Ούτε για αυτό ήξερε.

ΟΙ πολίτες θέλουν απαντήσεις. Απαιτούν από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, για τα προβλήματά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης ηττημένων. Μόλις προχθές ομολόγησε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει ακόμα και κυβέρνηση ανοχής. Δηλαδή, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει κοινοβουλευτική δύναμη κάτω από 150 βουλευτές. Στην ουσία, μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να νομοθετήσει, μια κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Η απόλυτη μπαχαλοποίηση. Γιατί, όπως έχουν παραδεχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, «η κανονικότητα δεν ήταν ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

ΟΙ πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν πως η ψήφος της 21ης Μαΐου δεν είναι ούτε χαλαρή ούτε για πλάκα. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά. Το μήνυμα της κάλπης πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Μια νίκη της Ν.Δ. με ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο στην ουσία θα δίνει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Αλλιώς, η χώρα μπορεί να μπει και πάλι σε περιπέτειες τύπου 2015

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου