Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Γ. Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Ελλάδα,Τουρκία, ΗΠΑ & Ευρώπη- Η κρίσιμη παρτίδα

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στην Ελλάδα, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την  Ευρώπη- Η κρίσιμη παρτίδα.

«Γιατί φαίνεται ότι δεν θα περάσει έτσι εύκολα το τουρκολιβυκό. Νομίζω ότι δεν θα περάσει τελικώς επειδή είναι τόσο χοντροκομμένη ιστορία, έτσι μία χώρα η οποία δεν έχει καμία συνάφεια με τη Λιβύη κάνει μαζί της για συμφωνία κοινής ΑΟΖ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι το κάνουν ως μέσο εκβιασμού το χρησιμοποιούν για να μας εκβιάσουν να μας οδηγήσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης και ο στόχος τους είναι να πούνε ότι ‘’εντάξει αυτό το ξαναβλέπουμε, αλλά δώστε μας τα  όλα άλλα’’. Νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος του και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μία ομοβροντία τοποθετήσεων από πολλές χώρες και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς από την Αίγυπτο και τώρα από το ευρωκοινοβούλιο. Θα πρέπει να βρούμε ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι και οι κύριες οι οποίες δεν ψήφισαν το ψήφισμα καταδίκης του Τουρκολιβυκού συμφώνου, διότι το υπερψήφισαν 450 ευρωβουλευτές και το καταψήφισαν 137» τόνισε ο Γ. Καραμπελιάς.

«Αυτό είναι μία καλή εξέλιξη θα στριμώξει τους Λίβυους οι οποίοι ναι μεν εξαρτώνται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία όμως όλο και περισσότερο θα είναι υποχρεωμένοι να παίρνει υπόψη τους το τι συμβαίνει. Νομίζω ότι τώρα θα θέλουν να είχαν κόψει το χέρι της που το υπέγραψε διότι υπέπεσαν σε μεγάλη σφάλμα. Βεβαίως τότε που το υπέγραψε η μερίδα που κυριαρχεί στην Τρίπολη, το έκανε διότι η Τουρκία τους διέσωσε την τελευταία στιγμή όταν απειλούνταν με κατάληψη η Τρίπολη από τον στρατηγό Χαφτάρ. Έστειλαν οι Τούρκοι αεροπλάνα και μισθοφόρους από τη Συρία και σταμάτησαν την προέλαση Χαφτάρ. Με αυτό τον τρόπο κρατήθηκε η κυβέρνηση της Τρίπολης και για αντίτιμο υπέγραψε το Τουρκολιβυκό, όμως αυτό ακυρώνει την ρόλο της και την θέλησή της να παίζει ένα ρόλο διεθνή.


ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου