Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ναι μεν αλλά…για την Αμμόχωστο - Μετά το Γ.Γ του ΟΗΕ, τώρα και η Μ. Βρετανία επανατοποθετείται

ΑΓΩΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΡΡΟΟΥΣ

Μόνο ως ανησυχητική μπορεί να θεωρηθεί η θέση που εξέφρασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε επιστολή του, ημερ. 29.6.12, που αποκαλύπτει σήμερα «Η ΜΑΧΗ», προς τον Βρετανό βουλευτή, και καλό φίλο της Κύπρου, Ντέιβιντ Μπάρροους, ότι το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να διευθετηθεί οριστικά μέσω μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απαντούσε σε επιστολή του κ. Μπάρροους, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Κύπρο και την κατεχόμενη Αμμόχωστο και είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό διαβεβαιώσεις ότι η Μεγάλη Βρετανία στηρίζει ανεπιφύλακτα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992) και ότι θα ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να επιστρέψει την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, κάτω από την εποπτεία και τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Στην επιστολή του, ο κ. Μπάρροους επισημαίνει επίσης ότι η μη επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην απαντητική επιστολή του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αν και ανέφερε ότι η Βρετανία στηρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έχουν θέσει το ζήτημα στην Τουρκία, καταλήγει ότι «παραμένει πεποίθηση μου ότι μια συνολική λύση συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για διευθέτηση του θέματος (των Βαρωσίων)».
Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους επικοινώνησε «Η ΜΑΧΗ» και έθεσε υπόψη τους την πρωθυπουργική επιστολή, επισημαίνουν ότι αυτή αποτελεί «παρασπονδία» από το περιεχόμενο των ψηφισμάτων 550 και 789 τα οποία διαχωρίζουν το θέμα της Αμμοχώστου από την λύση του κυπριακού προβλήματος στο σύνολο της και απαιτούν από την Τουρκία όπως αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα της από την Κύπρο και όπως επιστρέψει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Οι ίδιοι αναλυτές, υπενθύμισαν ότι σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποκαλύψει ότι παρόμοια ήταν και η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος σε επιστολή του είχε αναφέρει ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα διευθετηθεί με τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Μέχρι σήμερα ουδεμία αντίδραση υπήρξε από πλευράς κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την πασιφανή εκτροπή από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.



ΠΗΓΗ maxhnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου