Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Στο στόχαστρο τα ειδικά μισθολόγια

Μαχαίρι 12% στις αποδοχές 200 χιλιάδων ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, επισκόπων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων καλείται να βάλει η κυβέρνηση. Αν επιλέξει δε να μη θίξει τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκ. ευρώ!

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να βρει ισοδύναμα μέτρα, αλλά οι επικεφαλής της  ήταν κατηγορηματικοί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο και έχουν υπερψηφιστεί από τη Βουλή.


Σύμφωνα, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αφορά 200 χιλιάδες λειτουργούς του Δημοσίου, όμως: «αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, οι εταίροι μας δε θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης και δε θα έχουμε διαθέσιμα στα τέλη Αυγούστου να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Το μήνυμα, άλλωστε, που έστειλε από το βήμα του κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ήταν ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευτεί, προκειμένου να μην τρώει ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου», είπε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, όπου γίνεται αναφορά σε μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια. Προστίθεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες περικοπές θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και ν΄αποδώσουν φέτος 0,1% του ΑΕΠ ή 200 εκ. ευρώ και 0,2% του ΑΕΠ ή 400 εκ. ευρώ το 2013. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι εφόσον η κυβέρνηση εξειδικεύσει με νόμο τις... επιταγές του Μνημονίου, οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τον τρέχοντα μήνα!

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου