Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Θωμάς Σκαμπαρδώνης, αντιπτέραρχος ε.α.: Ιούλιος 1974, μια άγνωστη κατάρριψη – «Ο φόβος δεν υπήρχε ανάμεσά μας»


Ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης (πηγή: ertnews.gr)

Η συγκλονιστική περιγραφή ενός συμβάντος που έμεινε στην αφάνεια «για να μην ενοχληθεί η Τουρκία»

Ένας από τους χειριστές του F-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που έριξε τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο, ο αντιπτέραρχος ε.α. Θωμάς Σκαμπαρδώνης, μίλησε στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το χρονικό, για τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν σε αυτήν την αερομαχία, αλλά και το πώς τον …τίμησε η πολιτεία.

«Στις 22 του Ιουλίου του 1974, ο συνάδελφός μου Δινόπουλος και εγώ (υποσμηναγός εκείνος, ανθυποσμηναγός νεαρός εγώ) πήραμε εντολή απογείωσης για να αναχαιτίσουμε τουρκικούς στόχους, οι οποίοι πετούσαν στο Αιγαίο. Ο κ. Δινόπουλος δεν είχε ασύρματο. Το διαπίστωσε, και με νοήματα με έκανε να περάσω μπροστά και να κάνω εγώ τον αρχηγό. Απογειωθήκαμε και κατευθυνθήκαμε στο Αιγαίο. Είχε πάρα πολλούς στόχους. Το ραντάρ μας έδινε πότε αριστερά, πότε δεξιά, πότε πάνω, πότε κάτω […]», ξεκίνησε την αφήγησή του ο Θ. Σκαμπαρδώνης.

Ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή του περιστατικού, και στο τέλος, κληθείς να απαντήσει γιατί το περιστατικό δεν έγινε πολύ γνωστό εκείνη την εποχή, ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης λέει:

«Δεν έγινε καθόλου γνωστό. Προφανώς για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Η Τουρκία όμως, έδωσε στη δημοσιότητα σε ξένες εφημερίδες ότι τα αεροπλάνα τους κατέρριψαν δύο ελληνικά F-5. Όταν επέστρεψα στο αεροδρόμιο λοιπόν-χωρίς να ξέρω την τύχη του Δινόπουλου-ξαφνικά βλέπω και τον Δινόπουλο να έρχεται για προσγείωση. Στο τέλος του διαδρόμου τον περίμενα και είδα ότι έλειπαν τα όπλα του, οπότε κατάλαβα τι είχε συμβεί».

Ακούστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αντιπτέραρχου Θωμά Σκαμπαρδώνη στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα:

• Πηγή: ertnews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου