Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Αντώνης Φώσκολος: Επιμένει στις εκτιμήσεις για ελληνικά κοιτάσματα-έκπληξη


Επιμένει με άρθρο του στο SLpress ο Αντώνης Φώσκολος, ότι ο ελληνικός χώρος περιλαμβάνει πολύ πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Θεωρητικά, την άποψη αυτή ενισχύει η συμπεριφορά της Τουρκίας που κλιμακώνει την πίεσή της, παρά τη συγκυριακή ύφεση στο στρατιωτικό σκέλος των πιέσεων, στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών, ενώ και με δηλώσεις δεν κρύβει το ενδιαφέρον της.

Προφανώς ισχύει και το ότι για να υπάρξει σχετική βεβαιότητα, θα πρέπει να γίνει γεώτρηση. Τα γεωλογικά όμως στοιχεία έχουν την αξία τους και η Ελλάδα δείχνει -επιτέλους- διατεθειμένη να κινηθεί… Ας δούμε το άρθρο του καθηγητή:

Τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι πάρα πολύ σημαντικά για την οικονομία της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι προικισμένη με πολύ πλούσια κοιτάσματα αργού πετρελαίου και ιδιαίτερα φυσικού αερίου. Στο Θρακικό Πέλαγος έχουμε έξι κοιτάσματα αργού πετρελαίου, με απόθεμα 1.5 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, τα Διαπόντια νησιά, έχουμε άλλα έχουμε άλλα 1.5 δισ. βαρέλια, στους Αντίπαξους άλλο ένα ένα δισεκατομμύρια βαρέλια και στον Πατραϊκό κόλπο 250 εκατομμύρια, σύνολο 4.250 δισ. Η αξία των κοιτασμάτων προς $ 80/βαρέλι είναι 322.500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που έχει σε υπεραφθονία η Ελλάδα είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που υπερβαίνουν τα 30 τρισεκατομμύρια μ3 (30 στόχοι κοραλλιογενών υφάλων που ο κάθε ένας μπορεί έως και ένα τρισεκατομμύρια μ3 φυσικού αερίου) τα οποία ξεκινούν από τον κόλπο της Κυπαρισσίας, με κατεύθυνση νότια της Κρήτης, μέχρι το Καστελλόριζο.

Αυτά αντιστοιχούν ενεργειακά σε περίπου 185 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. H αξία των κοιτασμάτων με $ 10/1000 μ3 φυσικού αερίου είναι 300 τρισεκατομμύρια δολάρια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου