Κυριακή 14 Μαΐου 2023

ΒΙΝΤΕΟ – Αφιέρωμα του Great Big Story στον αρματοποιό Δημήτρη Κατσίκη: “Σφυρηλατώντας την Ξεχασμένη Αρχαία Ελληνική Πανοπλία”

Ο Δημήτρης Κατσίκης είναι ο μοναδικός αρματοποιός της Ελλάδος, σχεδιάζει και φιλοτεχνεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τις πολεμικές ενδυμασίες από τα μυκηναϊκά χρόνια μέχρι και της βυζαντινής περιόδου.

Η Τέχνη αυτή αποτελεί ένα εξειδικευμένο τομέα της παραδοσιακής μεταλλουργίας και εμφανίζεται στην Ηπειρωτική Ελλάδα ως διακριτή και αυτόνομη σχολή από τις αρχές του 15ου π.Χ., δηλαδή την Μυκηναϊκή Περίοδο. Για τα επόμενα 3.000 έτη θα καταστεί από τα βασικά κέντρα πολιτιστικής παραγωγής ενώ το τυπικό της τέλος θα έρθει με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Δημιουργώντας από μηδενική βάση τα απαιτούμενα εργαλεία (αμόνια, ειδικές φόρμες σφυριά) και πειραματιζόμενος παθιασμένα με πυρακτωμένα ελάσματα κατορθώνει να “ξεκλειδώσει” τα ξεχασμένα μυστικά της «εν θερμώ» σφυρηλάτησης. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν αριστουργηματικές συνθέσεις πολύ υψηλού επιπέδου δυσκολίας και πολυπλοκότητας ικανές να σταθούν δίπλα στα έργα των σπουδαίων μεταλλοτεχνών του Ελληνικού παρελθόντος. Σήμερα είναι σε θέση να δημιουργεί σχεδόν οποιαδήποτε τυπολογία θώρακος από την Μυκηναϊκή, Αρχαϊκή, Κλασσική μέχρι την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο και όχι μόνο.

Για το σημαντικό έργο του Δ. Κατσίκη έκανε αφιέρωμα το κανάλι διεθνούς εμβέλειας Great Big Story, το οποίο μάλιστα ανήκει στο CNN, κάτι που κάνει την διάκριση ακόμα πιο σημαντική.

Απολαύστε το βίντεο:


ΠΗΓΗ https://cognoscoteam.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου