Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Θα συνεχίσω να εγείρω το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την πρόθεσή του να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να θίγει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντηση που είχε χθες Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Ρώμη.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν «κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων», καθώς και «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

«Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με τον Τζ. Σάλιβαν.

Ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών «εποικοδομητική και άμεση». «Πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ενθαρρύνεται προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στήριξαν από την αρχή. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό. Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία. Θα εργαστούμε γι' αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό», επισήμανε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται η έκκληση που προσυπέγραψαν και οι πρεσβευτές 10 χωρών της Δύσης στην Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για την απελευθέρωση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά που κρατείται εδώ και τέσσερα χρόνια στις τουρκικές φυλακές χωρίς να έχει καταδικαστεί, προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου, που τους απείλησε με απέλαση.

Η κρίση εκτονώθηκε με την δήλωση των πρεσβευτών των δυτικών χωρών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

ΠΗΓΗ liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου