Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Πόλεμος» Σόιμπλε - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας διαπιστώνουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας συναντά η πρόταση του Ταμείου να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή των δανείων ή να παγώσουν τα επιτόκια
Τη δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό χρέος επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ η πρόταση που κατά πληροφορίες κάνει το ΔΝΤ, να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή να παγώσουν τα επιτόκια, συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Την ίδια ώρα στην Αθήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή σήμερα με τη διαδικασία του καπεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα -φωτιά, προσδοκώντας να κλείσει  η αξιολόγηση. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ευρηματικότητα, αφού όπως σημειώνουν, καταφέρνει να επινοεί νέους φόρους...

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι όσο υπάρχει εκείνος δεν πρόκειται να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη. Ο Σόιμπλε έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο  αλλαγή του ελληνικού προγράμματος.

Ανεξάρτητα πάντως από την αντιπαράθεση για το χρέος «οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαίου». Προϋπόθεση για αυτό παραμένει πάντως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ίδρυση ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και η θέσπιση του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Σημειώνει μάλιστα, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Ωστόσο, ειδικά για τον κόφτη, παραμένει η εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και δανειστών, πράγμα που οδηγεί στη θέσπισή του με τροπολογία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση του ΔΝΤ

Επικαλούμενη πηγές από «διαπραγματευτικούς κύκλους» στην Ουάσιγκτον, η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει να αποπληρωθούν σταδιακά, από το 2040 μέχρι το 2060, τα δάνεια συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα από τους ευρωπαίους δανειστές της, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρεται να εκτιμά το ΔΝΤ, η συνολική εξυπηρέτηση του χρέους θα περιοριζόταν σταθερά σε ποσοστό κάτω του 15% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ως εναλλακτική λύση, τονίζει η SZ, το Ταμείο προτείνει στους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τα επιτόκια για τα ελληνικά δάνεια στα σημερινά επίπεδα του 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν να καλύψουν τη διαφορά, πληρώνοντας το απαραίτητο ποσό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε κάθε περίπτωση, τα ΔΝΤ επιμένει στην απαίτησή του να υλοποιηθούν οι όποιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των δανείων στη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2018. Μέχρι στιγμής πάντως, το ίδιο το Ταμείο δεν συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο των 86 δισ. που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο διεθνής Τύπος και ειδικότερα η Wall Street Journal, είναι ότι
«η πρόταση του ΔΝΤ για την Ελλάδα στήνει τη μάχη με τη Γερμανία», και προσθέτει:

«Το ΔΝΤ ζητά από την Ευρώπη να μην αποπληρώσει τους τόκους μέχρι το 2040, γεγονός που μαθηματικά οδηγεί σε αγώνα επίδειξη δύναμης του Ταμείου με την Γερμανία.

Η νέα πρόταση του ΔΝΤ προχωρά πέρα απ' αυτά που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας, με επικεφαλής τη Γερμανία, προκειμένου να τη βοηθήσουν να αποκτήσει την οικονομική της ευρωστία».

Τσουνάμι φορολογικών μέτρων

Στο «τσουνάμι» φορολογικών μέτρων που έρχονται αναφέρεται με αιχμηρό τρόπο η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι «το μόνο για το οποίο δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας».

Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα  τονίζει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες γίνονται ακριβότερα για τους Έλληνες.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους», αναφέρει το δημοσίευμα και αναφέρεται στην αύξηση του ΦΠΑ από το 23% σε 24%, στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα κάνει τη βενζίνη ακριβότερη κατά 5 με 8 λεπτά το λίτρο, αλλά και τις αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και κινητά για τα οποία όπως λέει «οι Ελληνες πρέπει να βάλουν βαθύτερα την τσέπη τους».

«Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας. Επινόησε τουλάχιστον πέντε. Ετσι, τώρα θα μπει φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, στον καφέ ενώ φόρος θα μπει και στους τουρίστες, καθώς μπαίνει τέλος διανυκτέρευσης 2 με 4 ευρώ τη  βραδιά», καταλήγει το δημοσίευμα.  Πάντως, η εφημερίδα εκτιμά ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, σε συνδυασμό με την ψήφιση πριν από λίγες ημέρες του ασφαλιστικού, θα μπορούσε να οδηγήσει το Eurogroup της 24ης Μαϊου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου