Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Εκτιμήσεις για πιθανή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι - Με ανάληψη ηγετικού ρόλου στην τουρκική πλευρά εκ μέρους του Ερντογάν

Άγκυρα: Τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αναμένεται να επηρεάσουν οι αλλαγές στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο και διευθυντή της "Χουριέτ Ντέιλι Νιους", Μουράτ Γετκίν, ο οποίος εκτιμά ότι πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει ο ίδιος το τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής και δεν αποκλείεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια πιθανή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, με τις νέες αλλαγές στην Άγκυρα πιθανότατα να επηρεαστούν αποφασιστικά οι συνομιλίες για κύρια ζητήματα τις εξωτερικής πολιτικής όπως είναι το Κυπριακό. "Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στην ε/κ πλευρά, ο Ερντογάν ίσως αναλάβει ηγετικό ρόλο στην τουρκική πλευρά σε μια πιθανή διάσκεψη για το Κυπριακό τους καλοκαιρινούς μήνες", αναφέρει. Ο διευθυντής της εφημερίδας αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τον τελευταίο λόγο για μια πιθανή ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο ωστόσο βρίσκονται σε στασιμότητα από τότε που ανακοινώθηκε η αποχώρηση Νταβούτογλου.

Ο Μουράτ Γετκίν εκτιμά ότι και οι δύο συμφωνίες, Κυπριακό και ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, είναι στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά για την ευρύτερη ασφάλεια και ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Εάν όλα προχωρήσουν με βάση το σχέδιο και υπάρξει διευθέτηση στο Κυπριακό από τη μια και ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ από την άλλη, τότε θα ακολουθήσουν μεγάλα οικονομικά πρότζεκτ όπως η μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω αγωγών από την Τουρκία και η μεταφορά νερού από την Τουρκία σε ολόκληρη την Κύπρο.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου