Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ προετοιμάζει την χερσαία επιχείρηση: Με «πλήρη ισχύ» η επίθεση στη Χεζμπολάχ


Η ισραηλινή αεροπορία προετοιμάζει το έδαφος μίας χερσαίας επίθεσης στο έδαφος του Λιβάνου.

Την απόφαση του Ισραήλ να συνεχίσει να χτυπά την Χεζμπολάχ με «πλήρη ισχύ» γνωστοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους όταν έφτασε σε αμερικανικό έδαφος πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ «με πλήρη ισχύ» έως ότου οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας, Τόμερ Μπαρ δήλωσε ότι η IAF προετοιμάζεται για υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Η αεροπορία θα σταματήσει οποιαδήποτε παροχή οπλισμού από το Ιράν στη Χεζμπολάχ και προετοιμάζεται να υποστηρίξει τις χερσαίες επιχειρήσεις κατά της λιβανέζικης οργάνωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας.Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επέκταση των επιχειρήσεων του IDF , με στόχο την εξολόθρευση της Χεζμπολάχ και την καταστροφή των οπλικών της συστημάτων.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα (26/09) ότι έβαλε στο στόχαστρο την πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ, εκτοξεύοντας 80 ρουκέτες, σε απάντηση για τις ισραηλινές επιθέσεις στο λιβανέζικο έδαφος.

«Προς υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του» και «σε απάντηση» για τις «βάρβαρες ισραηλινές (επιθέσεις) σε πόλεις, χωριά και αμάχους», οι μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξαν την πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες, ανέφερε η φιλοϊρανική οργάνωση στην ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός  

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, απευθύνουν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, ενώ οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η έκκληση αυτή έγινε «σε συντονισμό» με το Ισραήλ, όπως διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη οι συζητήσεις για μια εκεχειρία 21 ημερών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς είπε ότι «δεν θα υπάρξει εκεχειρία στον βορρά» και ότι η μάχη εναντίον της Χεζμπολάχ «θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη».

Οι Χούθι θα στηρίξουν Χεζμπολάχ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ», διεμήνυσε ο ηγέτης τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο ηγέτης των ανταρτών Άμπντουλ Μάλικ αλ Χούθι υποστήριξε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τις επιθέσεις στον Λίβανο προκειμένου να μην επιτρέψει στη Χεζμπολάχ «να υποστηρίξει τη Γάζα και τους Παλαιστίνιους».

Οι Χούθι αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης», μιας συμμαχίας φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων που περιλαμβάνει επίσης την παλαιστινιακή Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και ιρακινές ομάδες.

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν ήδη εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ βάζουν στο στόχαστρό τους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης των Χούθι υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και ότι έχει τη «δυνατότητα να πλήξει οποιαδήποτε περιοχή στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υποστηρίζουμε τη Γάζα και την Παλαιστίνη γενικότερα, ούτε επίσης τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ», δεσμεύτηκε ο Άμπντουλ Μάλικ αλ Χούθι.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι μεταφέρει το «κέντρο βάρους» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα βόρεια σύνορά του, σφυροκοπώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

ΠΗΓΗ https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου