Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Αντίδραση Ουγγαρίας: Μικροπρεπής εκδίκηση η απόφαση του ΕΚ

Για «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας έκανε λόγο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στον απόηχο της απόφασης την Τετάρτη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε, επίσης, ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης» δήλωσε ο Σιγιάρτο.

«Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες» πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την Ουγγαρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση λόγω σοβαρής απειλής του κράτους δικαίου της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος-μέλος.

Σημειώνεται πως η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7, για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών, εισήχθη με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 και δεν έχει τεθεί έκτοτε σε ισχύ. Το άρθρο 7 συμπεριλαμβάνει δύο μηχανισμούς που αφορούν είτε προληπτικά μέτρα είτε κυρώσεις, σε περίπτωση που έχει επιτευχθεί παραβίαση ευρωπαϊκών αρχών.

Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες κυρώσεις για το κράτος-μέλος που προβαίνει σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.

Πηγή: in.gr
 
ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου