Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η δήλωση του Κλούνεϊ για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που αναζωπύρωσε τη συζήτηση διεθνώς, και οι διάσημοι υποστηρικτές του δίκαιου αιτήματος Σον Κόνερι, Στίβεν Φράι και Κρίστοφερ Χίτσενς

Ο Στίβεν Φράι είπε ότι η επιστροφή τους θα διορθώσει «ένα μεγάλο λάθος στην παγκόσμια Ιστορία», ο Τζορτζ Κλούνεϊ ότι «είναι δίκαιο και καλό» να βρεθούν και πάλι πίσω στην Ελλάδα, ενώ ο Μπιλ Μάρεϊ υποστήριξε δημοσίως ότι «τα Γλυπτά είχαν μια καλή διαμονή στην Αγγλία, ωστόσο ήρθε η ώρα να γυρίσουν στη γενέτειρά τους». Το Χόλιγουντ παίρνει θέση στη διαμάχη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα προέλευσής τους και πρωτοστατεί στη διεκδίκηση του πολιτιστικού θησαυρού που εδώ και χρόνια κοσμεί αναίτια τις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και τη μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Guardian» σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην οποία ένα συντριπτικό ποσοστό των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα, αναζητήσαμε και άλλους celebrities, συγγραφείς, ηθοποιούς και διανοητές που είχαν δείξει το φιλελληνικό τους πρόσωπο πολύ πριν το κάνει ο σταρ της «Συμμορίας των 11».
Σον Κόνερι: «Τα είχαν για δύο αιώνες. Ηρθε η ώρα να τα επιστρέψουν». Και όμως αυτή η δήλωση δεν ανήκει σε κάποιον Ελληνα καλλιτέχνη αλλά στον Σκοτσέζο Σον Κόνερι, ο οποίος είχε εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2001. «Η επιστροφή των Μαρμάρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων των χωρών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είχε πει πριν από 13 χρόνια ο Σερ Κόνερι, προκαλώντας φυσικά το μένος των συμπατριωτών του.

Ο ίδιος δεν αρκέστηκε όμως στο να παρέχει μόνο λεκτικά τη συμπαράστασή του. Μαζί με την Τζούντι Ντεντς, τη Φιόνα Σο, την Εμα Τόμσον αλλά και την πολιτική ακτιβίστρια και ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ μετείχαν σε μια μεγάλη εκστρατεία για την επάνοδο των Μαρμάρων στην Ελλάδα, μια καμπάνια που είχε ξεκινήσει το 2002 και είχε ως στόχο την επιστροφή των Μαρμάρων πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Να σημειωθεί δε ότι σε αυτήν τη συντονισμένη δράση είχαν πάρει μέρος και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στίβεν Φράι: Από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες είναι αναμφίβολα και ο Εγγλέζος ηθοποιός. Ο αγαπημένος κωμικός δεν δίστασε ακόμη και να υψώσει το δάχτυλο στους στενοκέφαλους συμπατριώτες του λέγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γυρίσουν τα Μάρμαρα πίσω στη χώρα προέλευσής τους «διορθώνοντας επιτέλους ένα μεγάλο λάθος».

Ο πολυπράγμων ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος, παρουσιαστής αλλά και αρθρογράφος Στίβεν Φράι ήταν εκείνος μάλιστα που υπερασπίστηκε σθεναρά την ελληνική πλευρά στο μεγάλο debate που έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια στο Λονδίνο με θέμα (τι άλλο;) τα υπέρ και τα κατά της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Αν οι Βρετανοί δώσουν τελικά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα έχουν κάνει μια αριστοκρατική χειρονομία» είχε πει μεταξύ άλλων ο Φράι, τονίζοντας ότι όσο μεγάλο και αν είναι το χρέος της Ελλάδας, που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, σε τίποτα δεν συγκρίνεται με το χρέος της Βρετανίας απέναντι στην Ελλάδα, για όσα έχει προσφέρει με τον πολιτισμό της.

Ο φιλέλληνας κωμικός και γκουρού του twitter, μιας και έχει φανατικούς followers ανά τον πλανήτη, την περασμένη άνοιξη είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, προσκεκλημένος της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. Θαμπωμένος από το μεγαλείο των αρχαιολογικών μας χώρων αλλά και του Μουσείου της Ακρόπολης επανέλαβε ακόμη μια φορά ότι θα ήθελε να δει τα Μάρμαρα «στο γαλάζιο ελληνικό φως».

Κρίστοφερ Χίτσενς: Ακόμη και τον οξυδερκή δημοσιογράφο, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Κρίστοφερ Χίτσενς είχε απασχολήσει το ζήτημα της αναίτιας παραμονής των Γλυπτών στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Ο στοχαστής που έφυγε από τη ζωή το 2011 ήταν ο συγγραφέας ενός ογκώδους βιβλίου με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα;» μέσα από τις σελίδες του οποίου υποστήριζε με θέρμη την αναγκαιότητα επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας, παρουσιάζοντας μια σειρά από επιχειρήματα που έκαναν όλους τους Ελληνες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Μάλιστα το 2009 -ύστερα από μια επίσκεψή του στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης- ο δημοσιογράφος είχε γράψει ένα πύρινο τετρασέλιδο άρθρο στο περιοδικό «Vanity Fair», στο οποίο έλεγε είναι ότι δεν μπορεί να απουσιάζει από την Ελλάδα το ζωτικό μέρος ενός οικοδομήματος όπως είναι ο Παρθενώνας.

Την ίδια άποψη έχει όμως και η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο θερμούς υποστηρικτές της χώρας μας έχοντας πει κατά το παρελθόν ότι «το γεγονός ότι ορισμένα μέρη της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα στη Βρετανία είναι ένα δείγμα αλαζονείας ξεκάθαρο, όπως το μάρμαρο».
Γιώτα Βαζούρα

ΠΗΓΗ dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου