Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Άλλα τη μία μέρα, άλλα την επόμενη… Ο κ. Μπάιντεν στέλνει ή δεν στέλνει Αμερικανούς στρατιώτες: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει μία πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία. Αλλά, οι δηλώσεις του είναι προβληματικές και συγκρούονται μερικές φορές με τις προηγούμενες που έχει κάνει.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει, γι’ αυτό και ενισχύει την στρατιωτική παρουσία του στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Ευρώπη:

Ο κ. Μπάιντεν είχε δώσει την εντολή στο Πεντάγωνο για να προετοιμαστεί στη βάση όλων των επιλογών που του παρουσίασαν οι στρατηγοί στο Καμπ Ντέιβιντ.

Όμως, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι ίσως να δώσει εντολή να σταλούν (στην Ευρώπη) κάποιοι από τους 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς έχει ληφθεί η απόφαση για να υποστηριχθεί η Ουκρανία με όλα τα μέσα που έχει η Αμερική στη διάθεση της.

Αυτή η κουβέντα αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας έχει προβληματίσει, διότι θα μπορούσε να σημαίνει και στρατιωτική εμπλοκή. Κάτι που ΔΕΝ εξάγεται από τα δημόσια λόγια του κ. Μπάιντεν.

Στην Ευρώπη βρίσκονται 70 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει θέσει 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη ετοιμότητα για να αναχωρήσουν για την Ευρώπη, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα αμερικανικά στρατεύματα θα μεταφερθούν σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι οι κινήσεις των Αμερικανών έχουν ξεπεράσει όλα τα όρια.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες, που διαμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν την χώρα. Η κ. Ψάκι δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επιχείρηση εκκένωσης, όπως αυτή στο Αφγανιστάν.

Πάντως, είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να συνδυάσει τη διπλωματία με μία ισχυρή στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο εισβολής. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Οι γραφειοκράτες πιστεύουν ότι η συσσώρευση δυνάμεων της Αμερικής και των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει τον κ. Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει μία αποφαστικότητα σε ότι αφορά την Ουκρανία και δεν υποχωρεί.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για τα νέα δεδομένα και την ανάγκη να μην υλοποιήσει η Ρωσία την απόφαση της για εισβολή στην Ουκρανία.

Η βασική επιλογή είναι η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στις γειτονικές χώρες που έχουν σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά αρκεί μόνο αυτό; Οι αναλυτές δεν νομίζουν…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Omega Κύπρου και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:


Πηγή Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου