Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ΕΕ-Κρίσιμα Ορυκτά: Ποια η Πραγματική Τρωτότητα και Τι Πρέπει να Αλλάξει

 

 του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου*

Σε πρόσφατο άρθρο του sigmalive αναφέρθηκαν οι άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις του κ. Mark Rachovides (εδώ: https://www.sigmalive.com/news/market-news/954551/i-energeiaki-metavasi-tis-europis-kai-oi-krisimes-protes-yles). Ας παρατεθούν ορισμένα σχόλια ανά παράγραφο στο άρθρο

Sigmalive: Το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών του 2020, μαζί με ένα σχέδιο δράσης και μια μελέτη ανάλυσης των προοπτικών σχετικά με τις κρίσιμες πρώτες ύλες για τεχνολογίες και τομείς στρατηγικής σημασίας, με ορίζοντα το 2030 και το 2050.

Η λίστα των Ευρωπαϊκών κρίσιμων πρώτων υλών της βρίσκεται εδώ: https://rmis.jrc.ec.europa.eu/?page=crm-list-2020-e294f6

Η λίστα περιλαμβάνει 30 ορυκτά. Στη λίστα περιλαμβάνονται ως δύο «ορυκτά» οι ελαφριές σπάνιες γαίες (LREES) και οι βαριές σπάνιες γαίες (HREES). Οι ΗΠΑ πρόσφατα ανανένωσαν τη δική τους λίστα κρίσιμων ορυκτών «σπάζοντας» τις Σπάνιες Γαίες στα επιμέρους 15 ορυκτά και έτσι η λίστα τους αυξήθηκε στα 50 ορυκτά. Αυτό έγινε με χρήση επιχειρηματολογίας του γράφοντα.

Η ΕΕ θα πρέπει να πράξει το ίδιο με τη δική της λίστα.

Η τελική λίστα των Ευρωπαϊκών πρώτων υλών θα πρέπει να περιλαμβάνει 43 ορυκτά (= 30-2+15) και όχι 30. 

SigmaliveΑργότερα τον ίδιο χρόνο, η Επιτροπή δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις πρώτες ύλες (ERMA), έναν οργανισμό που έχει ως στόχο να διασφαλίσει την βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη πρόσβαση της ΕΕ σε πρώτες ύλες από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές εντός των συνόρων της, μέσα από την εξεύρεση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

H δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις πρώτες ύλες (ERMA) ήταν πρόταση του γράφοντα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019). Ας ενημερωθούν τα μέλη της Euromines…Έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. 

SigmaliveΤην ίδια ώρα, οι σπάνιες γαίες είναι αναγκαίες για τη δημιουργία των μόνιμων μαγνητών που χρησιμοποιούνται στα συστήματα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Δεδομένου ότι η Κίνα έχει εκ των πραγμάτων μονοπωλιακή θέση στον τομέα εξόρυξης και επεξεργασίας κρίσιμων μετάλλων, οι οικονομικές ή γεωπολιτικές κρίσεις μπορούν εύκολα να προκαλέσουν αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, εάν αναλογιστούμε ότι από τις 30 πρώτες ύλες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως κρίσιμες, οι 19 είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενες από την Κίνα. Και αυτή η εξάρτηση είναι πολύ πιθανόν να ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Bingo!

Αυτό που ΔΕΝ γνωρίζουν οι «ιθύνοντες» της ΕΕ και οι μέτοχοι των Ευρωπαϊκών εξορυκτικών επιχειρήσεων (Euromines) είναι για ποιο λόγο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τον αριθμό των κρίσιμων ορυκτών στη λίστα τους.

Αυτή τη στιγμή η τρωτότητα (vulnerability) της ΕΕ στην αλυσίδα αξίας των κρίσιμων ορυκτών - και πιο συγκεκριμένα στις εξορύξεις - ως προς την Κίνα είναι 19/30 = 63.3%

Αν η ομάδα των σπάνιων γαιών σπάσει στα επιμέρους ορυκτά τότε η τρωτότητα της ΕΕ θα αυξηθεί στο 74.4% [(=19-2+15)/43].

Αυτή είναι η καθαρή εικόνα της τρωτότητας της ΕΕ όσο αφορά την Κίνα σε κρίσιμα ορυκτά: 74.4%

Γι'αυτό το λόγο άλλαξε η λίστα των κρίσιμων ορυκτών των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας και την επιχειρηματολογία του γράφοντα. 

Ποια η σημασία της αλλαγής που πρέπει να γίνει; Θα πεισθούν οι αποφασίζοντες για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των προσπαθειών...δηλαδή για την ανάγκη περισσότερων επενδύσεων και άλλων αλλαγών σε όλη την αλυσίδα αξίας.  

Ας ενημερωθούν λοιπόν τα μέλη της Euromines – και των μετόχων των εταιρειών - για το λάθος που κάνουν όλοι τους.

 

*Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου