Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Αγαπήσατε το ΝΑΤΟ που μοίρασε την Κύπρο;

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Στον νότο υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αυτό το θέμα, που είχε έρθει στην ημερήσια διάταξη και στο παρελθόν, αναζωπυρώθηκε ξανά τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από αυτό τον πόλεμο αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το ΝΑΤΟ. Ενθουσιάστηκαν και η Σουηδία με τη Φινλανδία. Θέλουν να ενταχθούν και αυτές. Όμως, σκάλωσαν στο εμπόδιο της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε έγκριση ακόμα, λέει. Δεν γίνεται χωρίς να πάρουν και την έγκριση της Τουρκίας. Γίνεται αναφορά σε βέτο, όμως, παρά ταύτα δεν έκλεισαν εντελώς την πόρτα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Έχει όρους ο Ερντογάν. Δεν θα συναινέσει σε αυτό χωρίς να αποσπάσει κάτι. Είναι ενοχλημένος, για παράδειγμα, από τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Σουηδία. Θέλει να γίνει ό,τι χρειάζεται εναντίον τους. Σίγουρα διαθέτει έναν μακρύ κατάλογο με όρους.

Καλά, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας; Φυσικά δεν μπορεί. Για να μπορέσει να ενταχθεί, θα θέσει και σε αυτήν του δικούς της όρους η Τουρκία, έτσι δεν είναι; Ίσως να μην ξέρουμε με βεβαιότητα τι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι όροι, όμως μπορούμε να εικάσουμε. Και πρώτα και κύρια θα είναι σίγουρα το Κυπριακό και το φυσικό αέριο στις κυπριακές θάλασσες. Είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπληρώσει τους όρους της Τουρκίας για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ; Επιπλέον, τι κέρδος θα της αποφέρει το γεγονός ότι θα βρίσκεται μέσα στην ίδια στρατιωτική συμμαχία με την Τουρκία; Μήπως νομίζουν ότι θα έχουν πολύ λόγο μέσα στο ΝΑΤΟ; Είναι δυνατόν; Ενώ το ΝΑΤΟ διαθέτει μιαν ισχυρή πτέρυγα όπως η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, θα περνάει ο λόγος της μικρής Κύπρου; Είδαν. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Στον κόσμο κυριαρχεί η ισχύς και όχι το διεθνές δίκαιο. Όποιος έχει την ισχύ, έχει και το δίκαιο. Μήπως δεν πήραν μάθημα από την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι έκανε μέχρι τώρα για την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία εντάχθηκε με το ένστικτο της προστασίας κατά της Τουρκίας; Είμαστε μέλη εδώ και 18 χρόνια. Και η Κύπρος είναι μοιρασμένη ακόμα. Στο μισό νησί υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το άλλο μισό βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Μάλιστα, η Τουρκία ενίσχυσε πιο πολύ τη θέση της κατά την περίοδο της ΕΕ. Μετέφερε περισσότερο πληθυσμό. Συγκέντρωσε περισσότερο στρατό. Λεηλάτησε πιο πολύ έδαφος. Έκανε πιο πολύ αποικία την κατεχόμενη περιοχή. Και η Ευρώπη δεν είπε απολύτως τίποτα γι’ αυτά. Δεν άσκησε καμία απολύτως κύρωση κατά της Τουρκίας. Με την ανοχή που επέδειξε, ενθάρρυνε πιο πολύ την Τουρκία. Τις προάλλες με ρώτησαν το εξής κάποιοι ευρωβουλευτές: «Τι περιμένετε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας;» «Να κάνει αυτό που κάνει κατά της Ρωσίας», τους είπα. Υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Όχι μόνο στο θέμα της Κύπρου, αλλά και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η Ελλάδα είχε αποσυρθεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Όταν ύστερα θέλησε να επιστρέψει, σκάλωσε στο εμπόδιο της Τουρκίας. Αυτό το εμπόδιο άρθηκε μόνο κατά την περίοδο της φασιστικής στρατιωτικής χούντας τη δεκαετία του 1980. Δηλαδή, το ήρε ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας Κενάν Εβρέν.

Πράγματι, παρακολουθώ με έκπληξη τις συζητήσεις σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ξέχασαν φαίνεται. Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που μοίρασε την πατρίδα μας και την έκανε κομμάτια. Και ακόμα βρίσκεται υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ. Ναι, η κατοχική δύναμη είναι η Τουρκία, όμως στο παρασκήνιο είναι το ΝΑΤΟ. Οι εγγυήτριες δυνάμεις που μας προκάλεσαν μεγάλα βάσανα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να μοιράσει την Κύπρο από την επανάσταση στην Κούβα το 1959. Το ΝΑΤΟ φοβόταν την Αριστερά στο νησί και την επίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. Γι’ αυτό πρώτα καθάρισαν τους αριστερούς στο νησί. Το 1991 τέλειωσε η Σοβιετική Ένωση, διαλύθηκε, έπαψε να υπάρχει ο φόβος του κομουνισμού, όμως το ΝΑΤΟ δεν εγκατέλειψε τα σχέδιά του να μοιράσει το νησί. Δεν θέλουν να ζουν ανάμεικτα, μαζί οι δύο κοινότητες. Φοβούνται να είναι ενωμένοι οι Κύπριοι. Καλά, γιατί να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, το οποίο μας έκανε και μας κάνει τόσο κακό; Δεν βλέπω στο ΝΑΤΟ απόδειξη φιλίας και αλληλεγγύης για τους Κύπριους. Εσείς βλέπετε; Αν βλέπετε, πείτε το και σε εμάς να το ξέρουμε. Το ΝΑΤΟ κατηύθυνε όλη τη δύναμή του τώρα προς τη Ρωσία. Η Σουηδία και η Φιλνανδία γιατί θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ; Επειδή φοβούνται τη Ρωσία. Και οι δύο βρίσκονται πολύ κοντά στη Ρωσία. Ε, η Κύπρος τι πρόβλημα έχει με τη Ρωσία; Μήπως είναι πολύ ορθή απόφαση η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας με εξαναγκασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σαν να μην φτάνει αυτό, θα τεθεί κάτω από τις διαταγές και του ΝΑΤΟ; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προστατεύσει την Κύπρο έναντι της Τουρκίας και θα την προστατεύσει το ΝΑΤΟ; Κάνει ποτέ το ΝΑΤΟ κάτι εναντίον του εαυτού του;

ΠΗΓΗ politis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου