Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ρωσικά αντίποινα στη Δύση: Αποχωρεί από το Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής και απευλαύνει Φινλανδούς διπλωμάτες

 

Ο Ρώσος πρόεδρος (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Η Ρωσία ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας για την αποχώρησή της από τον οργανισμό, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Όπως διευκρινίζεται, η κατάσταση στο Συμβούλιο επιδεινώνεται και μια τέτοια απόφαση ελήφθη στη Μόσχα ως απάντηση σε εχθρικές ενέργειες.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η λήξη της ιδιότητας του μέλους του Συμβουλίου δεν θα επηρεάσει την παρουσία του κράτους στην περιοχή και πως οι προσπάθειες εκδίωξης της Ρωσίας από τη Βαλτική είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία».

Η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπεύθυνους εταίρους και να συμμετέχει στην ανάπτυξη της περιοχής της Βαλτικής, «την κοινή μας κληρονομιά, για την προστασία των συμφερόντων των συμπατριωτών μας».

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες «έχουν μονοπωλήσει» το Συμβούλιο για τους δικούς τους καιροσκοπικούς σκοπούς και σχεδιάζουν τις εργασίες τους εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας στις 4 Μαρτίου εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανακοίνωσαν το «πάγωμα» της συμμετοχής της Ρωσίας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως ο διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας ιδρύθηκε το 1992.

Απέλαση δύο υπαλλήλων της φινλανδικής πρεσβείας

Η Μόσχα δήλωσε την Τρίτη ότι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας της Φινλανδίας στη Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε απάντηση σε μια παρόμοια κίνηση του Ελσίνκι.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Φινλανδίας στη Μόσχα και εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» του για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη γειτονική Φινλανδία τον Απρίλιο.

Κατηγόρησε επίσης τη Φινλανδία ότι ακολουθεί «συγκρουσιακή πορεία» προς τη Ρωσία, ότι προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και ότι «καλύπτει τα εγκλήματα των Ουκρανών εθνικιστών» κατά των αμάχων. «Η ρωσική πλευρά έλαβε απόφαση σχετικά με το απαράδεκτο της περαιτέρω παραμονής στη Ρωσική Ομοσπονδία δύο μελών του προσωπικού της πρεσβείας της Φινλανδίας στη Μόσχα», τόνισε επίσης το υπουργείο.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών επιδεινώθηκαν με την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν απελάσει διπλωμάτες με το πρόσχημα δραστηριοτήτων που «δεν αντιστοιχούν στο διπλωματικό τους καθεστώς». Η Μόσχα απαντά με αντίστοιχες κινήσεις.

Πεσκόφ: Η ύπαρξη της Ρωσίας ενοχλεί τη Δύση

Τα πάντα είναι ικανή να κάνει η Δύση προκειμένου να εμποδίσει τη Ρωσία να ζήσει όπως αυτή επιθυμεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε ομιλία του την Τρίτη στον εκπαιδευτικό μαραθώνιο «Νέοι Ορίζοντες» που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ζνάνιε» (Γνώση).

Όπως ο ίδιος τόνισε, η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας δείχνει να ενοχλεί τη Δύση, ενώ για τις ΗΠΑ είπε πως έχουν εξελιχθεί σε εχθρικό κράτος για τη Μόσχα. «Μερικές φορές είναι σαν η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας να ενοχλεί έντονα τη Δύση, και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να μας εμποδίσουν από το να αναπτυχθούμε και να ζούμε όπως θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξήγησε πως η Ρωσική Ομοσπονδία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει, ότι θα πετύχει τους στόχους της, και ότι «όλα θα πάνε καλά». «Κάθε πόλεμος καταλήγει σε ειρήνη, και σε αυτήν την ειρήνη θα ακούγεται η φωνή της Ρωσίας», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στον λαό της Ουκρανίας, σημείωσε πως είναι χαρισματικοί άνθρωποι που αγαπούν την ειρήνη, όμως για πολύ καιρό τους ξεγελούσαν με ψέματα.

Ο Πεσκόφ τόνισε στη διάλεξή του ότι η Ρωσία δεν είναι δυνατόν να απομονωθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κράτος που δεν υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντά του, χάνει την κυριαρχία του. «Η Ρωσία υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντά της», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ, εξηγώντας ότι εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η χώρα αναπτύσσεται, χρησιμοποιεί τις κάθε είδους κρίσεις για να ανανεώνεται, να βελτιώνεται και να δυναμώνει, ώστε να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Σε ειδική αναφορά στη σφαγή της Μπούχα, ο Πεσκόφ είπε πως την κατασκεύασαν οι Ουκρανοί με τη βοήθεια εταιρειών PR, και στρατιές από συμβούλους, και ειδικούς στα media. «Το πιο φρικτό πράγμα που είδαμε στο πλαίσιο αυτού του πολέμου πληροφοριών ήταν ο χείμαρρος από ψέματα και κατασκευασμένα γεγονότα, κάποια από τα οποία ήταν τόσο τερατώδη που του δεν τα χωράει ανθρώπινος νους» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το «σκηνικό που στήθηκε στην Μπούχα» παραήταν επαγγελματικό για να το έχουν πετύχει μόνοι τους οι Ουκρανοί.

«Απαιτείται μια αμερόληπτη, ανεξάρτητη έρευνα που θα ρίξει "φως" σε αυτήν την υπόθεση», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Επίθεση Σεργκέι Λαβρόφ σε Όλαφ Σολτς

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση μεταξύ άλλων στον Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως το Βερολίνο έχασε και τα τελευταία ίχνη ανεξαρτησίας όταν ανέλαβε την εξουσία εκείνος.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει πληροφορίες πως, στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, η ουκρανική πλευρά ελέγχεται από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.


Η Δύση δεν χρειάζεται Ουκρανία, την βλέπει ως αναλώσιμη, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην ομιλία του. Αναφορικά με τη προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου