Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η Hellas Journal στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καπιτώλιο [live όλες οι εξελίξεις]

 

Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυποπυργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδο της Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι Φωτογραφία Hellas Journal

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έχει κληθεί να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα θα απευθύνει μια ιστορική ομιλία προκειμένου να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των πανίσχυρων νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οποίων καμμία απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ δεν έχει ισχύ.

Θα αναφερθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, είναι σε ιστορικό υψηλό, με έμφαση τόσο στη στρατιωτική, όσο και στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.

Με δεδομένη την καθαρή θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στο θέμα της Ουκρανίας και την οποία ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα είναι «κόμβος» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και, παράλληλα, ίσως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορές για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στο ΝΑΤΟ και αυτή να μην διαταράσσεται από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αναμένεται να στείλει και μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει «άγκυρα σταθερότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο, εξ ου και είναι μέσα στο πρόγραμμα για τα F-35, με βάση το EastMed Act και στο τραπέζι είναι οι επιλογές της συμπαραγωγής είτε της απευθείας αγοράς, κάτι που, βεβαίως, έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος.

Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις κατ’ ιδίαν με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πανίσχυση πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Παράλληλα θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Μεταξύ των οποίων ο δηλωμένα φιλέλληνας, εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος χθες το βράδυ ήταν και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.


Πριν τη συνάντησή τους η κυρία Πελόζι και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ολιγόλεπτες δηλώσεις όπου αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωναϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε η Νάνσι Πελόζι.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου