Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Βόμβα» από το κοινοβούλιο της Λιβύης: Απορρίπτει ως «παράνομη» τη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

 

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

 Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στο σχετικό tweet, «ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία "παράνομη" και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Τι ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι υπεγράφησαν με την κυβέρνηση της Λιβύης δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο. «Συναντήθηκα με το πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Συζητήθηκαν βήματα για πολιτική λύση και οι σχέσεις μας. Υπεγράφησαν 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, υπογράφει τη συμφωνία που -σύμφωνα με τον λογαριασμό #Γαλάζια Πατρίδα- επιτρέπει την εκμίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για Εξερεύνηση Πετρελαίου και Αερίου από τουρκικές εταιρείες.

 Η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών και τους υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας, και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Τρίπολη, γεγονός που προκάλεσε -ωστόσο- αντιδράσεις από Λίβυους αξιωματούχους και υπουργούς.

Είχε καταγγέλλει τη σύμβαση ο Λίβυος υπουργός

Ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, είχε καταγγείλει πριν υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα, την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ότι προσπαθεί «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη». Ο Αούν είχε δηλώσει ότι αν η συμφωνία συμπεριλάμβανε τις παρατηρήσεις του, τότε θα την υπέγραφε.

«Η επίσκεψη και οι προσφορές που θα υπογραφούν έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή και θα θεωρηθούν ως κλιμάκωση», αναφέρουν Λίβυοι αξιωματούχοι.

  1. «Η τουρκική αντιπροσωπεία θα υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση της Λιβύης στον ενεργειακό τομέα για εξερεύνηση στην αμφισβητούμενη θαλάσσια ΑΟΖ, καθώς και μνημόνια συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, τα μέσα ενημέρωσης/επικοινωνίας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
  2. Η Τουρκία κάνει με κυβέρνηση της Λιβύης ακριβώς ό,τι έκανε με το GNA, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία και την ευάλωτη θέση της προς όφελος της Τουρκίας επιβάλλοντας συμφωνίες/μνημόνια που ωφελούν τα γεωπολιτικά/οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.
  3. Τα σχόλια του υπουργού πετρελαίου και φυσικού αερίου του κυβέρνησης της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, αποτελούν σαφές σημάδι ότι η Τουρκία προτείνει δυσμενείς όρους για τη Λιβύη σε εκείνες τις συμφωνίες/μνημόνια που σκοπεύει να προωθήσει με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά.
  4. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα θεωρηθεί και θα αντιμετωπιστεί ως κλιμάκωση από την πλευρά των διαφόρων ξένων ενδιαφερόμενων μερών που εμπλέκονται στη Λιβύη. Ειδικότερα, από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η κυβέρνηση της Λιβύης/Ντμπεϊμπά ελπίζει ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην υπεράσπισή τους και θα παρατείνει το χρόνο τους στην εξουσία.
  5. Εσωτερικά, οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν από την τουρκική αντιπροσωπεία με την κυβέρνηση της Λιβύης θα προκαλέσουν αντιπαράθεση και πιθανή δράση από τους Λίβυους».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μένφι δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ που υπογράφηκε με την Τουρκία. Το επιβεβαιώνουμε και με τις σημερινές Συμφωνίες».

«Ελπίζουμε να επιστρέψουμε έχοντας υπογράψει μνημόνιο κατανόησης στον τομέα του φυσικού αερίου»

Η Λιβύη υπέγραψε με την Άγκυρα συμφωνία μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης στην Τουρκία. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Λιβύη χορηγεί την άδεια σε τουρκικές εταιρείες να προβαίνουν σε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνει η αμφιλεγόμενη συμφωνία του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΥΠΕΞ της Λιβύης, Νάζλα Μανγκούς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Σήμερα, όπως είπε και η κα Ναζλά, υπογράψαμε δύο συμφωνίες: ένα μνημόνιο κατανόησης για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο. Οι συνεργάτες μας κάνουν διαπραγματεύσεις επί του παρόντος. Σήμερα, ελπίζουμε να επιστρέψουμε έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα του φυσικού αερίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπάρχουν πολλά προσχέδια και «συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με εποικοδομητικό τρόπο. Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας και θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, στην επόμενη συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Και θα προετοιμαστούμε για αυτό μαζί με την κα Ναζλά».

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές και λιβυκές εταιρείες, όπως έρευνες και γεωτρήσεις, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου