Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Επιστροφή στο Σεράγεβο;

 

Σήμερα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη προβάλλει σαν ο πρώτος πιθανός σταθμός ενός ντόμινο αποσταθεροποίησης καθώς η όποια εκεί ανάφλεξη θα είναι εκτός των άλλων και μια διάχυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εκτός των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Δεν χρειαζόταν η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα όποια αποτελέσματα της για να έλθει η περίκλειστη αυτή βαλκανική χώρα στο πρώτο πλάνο της επικαιρότητας.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον τον Νοέμβριο του 1995 μια χαλαρή Συνομοσπονδία ανάμεσα στην Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία με την Ντε Γιούρε ενότητα να μην μπορεί να συγκαλύψει την Ντε Φάκτο διχοτόμηση της χώρας.

Στην Βοσνία –Ερζεγοβίνη και την γειτονική Σερβία και το Κόσσοβο εντοπίζεται η μόνη περιοχή στην Ευρώπη που δεν διευρύνθηκε το ΝΑΤΟ και δεν προχώρησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Μια διακήρυξη ανεξαρτησίας της Σερβικής Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο μια απόπειρα ένωσης με την Σερβία θα προκαλούσε την εμπλοκή πολλών ενδιαφερομένων μεγάλων αλλά και περιφερειακών δυνάμεων αλλά και χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Μια ανάφλεξη της σύγκρουσης στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα είχε σαν αποτέλεσμα πολλαπλές απόπειρες παρεμβάσεων :

• Πρώτα από όλα η Ρωσία που σε καμιά περίπτωση δεν θα χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει ερείσματα στα Βαλκάνια στα μετόπισθεν της πρώτης γραμμής του διευρυμένου ΝΑΤΟ. Μια νέα σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα είναι δίχως αμφιβολία ένας βαρύνων αντιπερισπασμός στην εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης στην Ουκρανία.

• Κατά δεύτερο λόγο η Σερβία που θα αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία για να ακυρώσει την ήττα της στις πολεμικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 90.

• Κατά τρίτο λόγο η Κροατία που θα κινηθεί για να προσαρτήσει τις περιοχές που κατοικούνται από ομοεθνείς.

• Κατά τέταρτο λόγο η Τουρκία που θα προσπαθήσει να κάνει την αμιγώς πλέον Μουσουλμανική Βοσνία προτεκτοράτο και βάση ανάμειξης και σε άλλα βαλκανικά μέτωπα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογισθούν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. , αντιδράσεις που για να μετουσιωθούν σε ενιαία γραμμή της Ε.Ε. των «27» θα χρειασθεί σκληρή διαπραγμάτευση.

Ένα είναι βέβαιο, ότι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν για πρώτη φορά την δυνατότητα εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια να επιχειρήσουν να αλλάξουν προς όφελος τους το Στάτους Κβο που επέβαλλαν οι ΗΠΑ το 1995 στην Βοσνία και το 1999 στο Κόσσοβο.

Στο Σεράγεβο το 1914 η δολοφονία του διαδόχου της Αυστροουγγαρίας Αρχιδούκα Φραγκίσκου-Φερδινάνδου ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Στις πολεμικές συγκρούσεις στην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του 90 καταγράφηκαν οι πρώτες διπλωματικές αψιμαχίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στην περίοδο 1989-91.

Σήμερα η Βοσνία – Ερζεγοβίνη προβάλλει σαν ο πρώτος πιθανός σταθμός ενός ντόμινο αποσταθεροποίησης καθώς η όποια εκεί ανάφλεξη θα είναι εκτός των άλλων και μια διάχυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εκτός των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος ειναι δημοσιογράφος)

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου