Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Κυπριακό: Δεν πρέπει να αναζητείται «χρυσή τομή»

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε προ ημερών χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Όπως συναφώς προκύπτει από τις δηλώσεις των δυο συνομιλητών του, ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού τούς έχει ανακοινώσει ότι το φθινόπωρο θα στείλει στην περιοχή, την Βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να ξεκινήσει συζητήσεις για το Κυπριακό. Προφανώς ο κ. Γκουτέρες θέλει να προκαλέσει μια κινητικότητα σε ένα ζήτημα, που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο. Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί πως η δημιουργία μιας κινητικότητας - γέφυρας μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Ιούνιο, θα διευκολύνει τις όποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν στη συνέχεια. 

ΜΠΟΡΕΙ σήμερα να υπάρξει «κοινό έδαφος», που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών; Προφανώς αυτή θα είναι η αποστολή της κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, όταν θα έλθει τις επόμενες εβδομάδες στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει επαφές. Ο Γενικός Γραμματέας προφανώς και θα έχει εικόνα για τις εκατέρωθεν θέσεις. Αν ο ίδιος δεν έχει την πλήρη εικόνα, γνωρίζουν οι συνεργάτες του, που ασχολούνται με την Κύπρο και το Κυπριακό. Τι είπε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες; Είπε πως δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου «κοινό έδαφος» μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και το θέμα πρέπει πλέον να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο εγκάθετος της Άγκυρας ανέφερε πως εάν δεν εξευρεθεί σύντομα «κοινό έδαφος» με την ε/κ πλευρά, ο Γ.Γ. να περιλάβει αυτό σε μια έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξε δε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα για την αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου» -κατά την έκφρασή του- όπως έκανε με τη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και να διεξάγονται πλέον διεργασίες στη βάση «της κυριαρχικής ισότητας, του ίσου διεθνούς καθεστώτος και των ίσων διεθνών δικαιωμάτων», ως μια νέα πολιτική στην Κύπρο.

ΜΠΟΡΕΙ να βρεθεί «κοινός τόπος» με τέτοιες θέσεις; Το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να αναζητείται -όπως γίνεται πάντα- σε μια «χρυσή τομή» μεταξύ των αποφάσεων του ΟΗΕ και τις διχοτομικές θέσεις της κατοχικής δύναμης. Είναι ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού και των αξιωματούχων του να απορρίψουν τις τουρκικές αξιώσεις, που δεν συνάδουν ποσώς με τις αποφάσεις του. 

  Η Θέση του "Φ"  

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου