Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στενή συνεργασία Ιράν με Χαμάς

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Νεότερα στοιχεία και πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στις νότιες κοινότητες του Ισραήλ.

Ανώτατα στελέχη του Ιράν και της Χαμάς συναντήθηκαν 4 φορές μέσα στο 2023 πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ είχε εδώ και μήνες συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, και η οποία συνεκπαιδεύεται σε άγνωστη τοποθεσία με άλλες φιλοϊρανικές δυνάμεις για επιδρομές πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Εκθεση κορυφαίου ινστιτούτου πληροφοριών και τρομοκρατίας στο Τελ Αβίβ επισημαίνει ότι, παρόλο που η Τεχεράνη δεν έδωσε ρητή εντολή να πραγματοποιηθεί η σφαγή των 1.400 Ισραηλινών (κυρίως αμάχων) στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς δεν θα μπορούσε να πετύχει μια τόσο εξελιγμένη, πολυμετωπική και άριστα συγχρονισμένη επιχείρηση χωρίς ιρανική χρηματοδότηση, υλικοτεχνική βοήθεια, παροχή όπλων και εκπαίδευση.

Το κέντρο πληροφοριών συχνά συνεργάζεται με ανοιχτές πηγές, αλλά δεδομένου ότι διοικείται από ανώτατους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ (Μοσάντ, Αμάν, Σιν Μπετ κ ά.) είναι επίσης δικτυωμένο με την τρέχουσα κοινότητα διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο τίτλος της ειδικής 7σέλιδης μελέτης είναι «Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο» ενάντια στον «άξονα της αντίστασης» και αναφέρει ότι αυτού ηγείται το Ιράν και συμμετέχουν 4-5 εξτρεμιστικές οργανώσεις (από Ιράκ, Συρία και Υεμένη) αλλά οι βασικότερες δύο πληρεξούσιές του, είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Η υποστήριξη του Ιράν στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ υπερβαίνει τον τρέχοντα πόλεμο και τους προηγούμενους γύρους σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γάζα.

Η Τεχεράνη θεωρεί το δίκτυο των πληρεξουσίων της ως μέρος της στρατιωτικής της δύναμης και της αποτρεπτικής της ικανότητας. Ο έλεγχος ενός δικτύου ένοπλων τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, που περιλαμβάνει τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο επιτρέπει στο Ιράν να δράσει ενάντια στους αντιπάλους του κυρίως, (αλλά όχι αποκλειστικά) απέναντι στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες (με περιθώρια εύλογης άρνησης, μειώνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε σημείο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τους εχθρούς του).

Στη συνέχεια, η έκθεση αναφέρει: «Η Χεζμπολάχ θεωρείται ο προτιμώμενος στρατηγικός βραχίονας του Ιράν, παρέχοντάς της τις δυνατότητες να αντιπαρατεθεί με το Ισραήλ ως και να προωθήσει τα περιφερειακά της συμφέροντα. Από το δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006, η δύναμη Αl Quds του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση και ενίσχυση του τεραστίου και πολύ απειλητικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με την έκθεση, «ιδεολογικά, η Χεζμπολάχ θεωρείται η πιο αφοσιωμένη οργάνωση στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κυρίως λόγω της θρησκευτικής δέσμευσης του αρχηγού της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, στον ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ».

Αλλά η επιθυμία της Τεχεράνης να διευρύνει τις απειλές της κατά του Ισραήλ με ένα «δακτύλιο φωτιάς» γύρω από τα σύνορά του οδήγησε το Ιράν να ενισχύσει τους δεσμούς του και με άλλες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κοντά στο Ισραήλ, ιδιαίτερα τη Χαμάς. Κοινός παρονομαστής είναι η έννοια της «αντίστασης». Μολονότι η Χαμάς είναι Σουνιτικό και όχι Σιιτικό μουσουλμανικό κίνημα, ο κοινός τους παρονομαστής είναι η έννοια της «αντίστασης» και η επιθυμία να καταστρέψουν το Ισραήλ, αναφέρει η έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν θεωρεί τη Χαμάς και τη Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ «ως κέντρα ισχύος στην παλαιστινιακή αρένα», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των περιφερειακών στόχων του, ειδικά έναντι του Ισραήλ. Μέσω της δύναμης Quds, το Ιράν παρέχει στις οργανώσεις όπλα και χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μεταφέρει τεχνολογικές γνώσεις για την ανάπτυξη και την κατασκευή όπλων και εκπαιδεύει τα στελέχη τους. Το κέντρο πληροφοριών επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Ιράν και η Χαμάς συντονίζονταν συνεχώς.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την  πόλη της Γάζας

Μια ανάσα από την πόλη της Γάζας έφτασαν πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις χθες, τρεις ημέρες από την έναρξη της δεύτερης φάσης του πολέμου με τη Χαμάς. Καθώς το Τελ Αβίβ διαμηνύει πως η εν εξελίξει χερσαία επέμβαση θα διευρυνθεί και οι επιχειρήσεις για την «εξολόθρευση των τρομοκρατών» θα ενταθούν, άρματα μάχης βρέθηκαν σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από τις πύλες της πόλης όπου παραμένουν και άμαχοι.

Τουλάχιστον 600 στόχοι επλήγησαν μέσα σε ένα 24ωρο και δεκάδες ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί σε κτίρια και σήραγγες σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Τους απωθήσαμε, απάντησε η Χαμάς.

Παράλληλα με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από το Βορρά μέχρι το Νότο του παλαιστινιακού θύλακα που συνεχίζονται αδιάκοπα από την έναρξη του νέου κύκλου αιματοχυσίας στις 7 Οκτωβρίου μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, εξακολουθούν και οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για προστασία των αθώων και παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ηδη περισσότεροι από 8.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε 4 βδομάδες, ανάμεσά τους 3.450 παιδιά, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό χθες από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας τρόφιμα και καύσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, παιδιά πίνουν θαλασσινό νερό, και η κατάσταση στα νοσοκομεία Αλ Κουντς και Αλ Σίφα όπου βόμβες εξερράγησαν τη Δευτέρα λίγα μέτρα παραδίπλα είναι δραματική, περιγράφουν εκπρόσωποι υπηρεσιών αρωγής στο Reuters.

Περίπου 117.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσίας του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και μαχητές της Χαμάς, εκτιμά η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με το BBC.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας και συνάμα με την αγωνία για τις καθημερινές εξελίξεις και την τελική έκβαση του πολέμου, «φουντώνει» και η ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στον ισραηλινό Τύπο χθες, ισχυρίζονταν πως το Τελ Αβίβ φαίνεται να έχει πειστεί από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για περιορισμένης κλίμακας χερσαία επίθεση, ώστε να μη σβήσουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των πάνω από 220 ομήρων.

Για το επόμενο στάδιο υπάρχει σκεπτικισμός αν η ισραηλινή πλευρά έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ορκιστεί πως θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή, όμως «δεν μπορείς να κάνεις μια τέτοια ιστορική κίνηση χωρίς να διαθέτεις πλάνο για το τι θα ακολουθήσει», προειδοποιούν ειδικοί αναλυτές, όπως ο Μάικλ Μίλσταιν, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο κέντρο Μοσέ Νταγιάν του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ποιο θα είναι το νέο στάτους κβο μετά την «αφάνιση της Χαμάς»; Κατά τον Μίλσταιν το Ισραήλ θα πρέπει να υποστηρίξει μια νέα διοίκηση από Γαζιώτες με τις ευλογίες ΗΠΑ, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Οχθη.

«Μην μας υπολογίζετε για τη διακυβέρνηση της Γάζας, χωρίς προηγούμενη συνολική συμφωνία» για την πολιτική, ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού που θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, απαντά σε συνέντευξή του στην «Guardian» ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιε.

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου