Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Η Κύπρος στην καρδιά του δυτικού στρατιωτικού και ανθρωπιστικού συστήματος στη Μεσόγειο


Οκτώβριος 31, 2023. Ελλάδα.

Φωτό:Κρουαζιερόπλοιο φτάνει στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο με άτομα που έχουν εκκενωθεί από τη Χάιφα στο Ισραήλ. Reuters – Γιάννης Κούρτογλου

Ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται κάθε ώρα στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετές δυτικές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν χιλιάδες υπηκόους από τον Λίβανο και, ει δυνατόν, από τη Γάζα. 

Κινητοποιούνται σημαντικοί πόροι προς την Κύπρο, η οποία πρέπει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα και συντονιστικό κέντρο.

Το νησί της Κύπρου, στη Μεσόγειο – απέναντι από τον Λίβανο και το Ισραήλ – ετοιμάζεται για εισροή. 

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να εκκενωθούν από την περιοχή εάν η βία εντατικοποιηθεί». 

Στα μέσα Οκτωβρίου, η κυπριακή κυβέρνηση είπε ότι της ζήτησαν περίπου είκοσι χώρες να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των υπηκόων τους από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Περίπου είκοσι χώρες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Γαλλία. 

Το Παρίσι έστειλε το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Tonnerre . Από τη γερμανική πλευρά, το πλοίο ανεφοδιασμού Frankfurt-am-Main – εξοπλισμένο με εποχούμενο νοσοκομείο – βρίσκεται ήδη στη Λεμεσό. 

Δύο αεροσκάφη A400M βρίσκονται στην ελεγχόμενη από τους Βρετανούς αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου.

 Συνολικά, 1000 Γερμανοί στρατιώτες θα βρίσκονταν στο σημείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει δύο βάσεις στο νησί, έχει ενισχύσει τα στρατεύματά του στην Κύπρο. Δύο βοηθητικά αποβατικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού απεστάλησαν εκεί.  

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει περισσότερους από 17.000 υπηκόους στο Λίβανο, έχει επίσης ένα μεταγωγικό αεροπλάνο και 300 στρατιώτες στο νησί, όπως και η Σουηδία που ανέπτυξε ένα αεροπλάνο Hercules C-130 αυτή την εβδομάδα.

Η Κύπρος προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο με τη Γάζα.

 Τουρκικό φορτηγό πλοίο, μέλος του «στολίσκου της ειρήνης» φορτωμένο με αρκετούς τόνους εφοδίων, αποπλέει το 2010, από τις κυπριακές ακτές για να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας. AFP

Ήδη τον Μάιο του 2010, το νησί χρησίμευε ως καταυλισμός βάσης για πλοία -τότε ανθρωπιστικά- που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στον θύλακα. 

Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι παρουσίασε μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση σε άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρίζεται ότι το έχει συζητήσει επίσης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Αεροφωτογραφία της Λωρίδας της Γάζας

Ο Κύπριος πρόεδρος συμμετείχε στη διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη , που διοργανώθηκε στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου. 

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου