Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Λύνει κάβους η φρεγάτα ΥΔΡΑ για Ερυθρά Θάλασσα: Τη Δευτέρα η τελική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ* Ποια είναι η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα και τα πρώτα «διδάγματα» από τις «ΑΣΠΙΔΕΣ»


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι καθ’ όλα έτοιμη για το μακρινό, επί 3 μήνες ταξίδι της στην δύσκολη και γεμάτη κινδύνους Ερυθρά θάλασσα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται η τελική έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό, ώστε η φρεγάτα ΥΔΡΑ να λύσει κάβους με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, ίσως και τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς ορισμένα από τα πλοία της ευρωπαϊκής αρμάδας ήδη βρίσκονται εν πλω ή έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή.

Παράλληλα τις ημέρες αυτές ο εν πλω Ιταλός Διοικητής, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την «πηγές» σε όλο το εύρος της περιοχής. Πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλή λιμάνια, όπως του Τζιμπουτί που βρίσκεται και γαλλική βάση, για ότι χρειαστούν τα πληρώματα των τεσσάρων πολεμικών πλοίων, αλλά και τα ίδια τα καράβια.

Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που καθορίζονται ακόμη και αυτή την ώρα, λένε με νόημα αρμόδιες πηγές του ναυτικού επιτελείου, ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στον εν πλω διοικητή και το ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο εν πλω διοικητής που επιβαίνει στο ιταλικό αντιτορπιλικό, όσο και οι Γάλλοι που βρίσκονται στην γαλλική φρεγάτα, αλλά και στο στρατηγείο που είναι στην Θεσσαλική πρωτεύουσα, είναι αξιωματικοί που έχουν μακρά εμπειρία στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας καθώς όλοι τους είχαν βρεθεί εν πλω στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ”, κατά των Σομαλών πειρατών.

Το πράσινο φως του Κυβερνητικού Συμβουλίου, εκτός του τυπικού που έχει να κάνει με την απομάκρυνση πέραν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας, μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η Αθήνα πρόκειται να βρεθεί απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις ενός ναυτικού πεδίου που σχετίζεται με την παγκόσμια αγορά και την οικονομία.

Όλα τα συμπεράσματα που εκπορεύονται από τις έως τώρα επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχει φανεί πως απαιτούν σύγχρονα συστήματα και απαντήσεις «αιχμής» από τις μονάδες που πλέουν στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας.

  • Η σημαντικότερη ίσως απειλή για οποιοδήποτε πλοίο, εμπορικό ή ακόμη και πολεμικό που βρίσκεται στην «καυτή» περιοχή είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που έχουν χρησιμοποιήσει κατά διαστήματα οι αντάρτες.

Η τακτική «χτίζει» την ομάδα κρούσης

Το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου, δεν αποτελείται αμιγώς από στελέχη που υπηρετούν χρόνια στην φρεγάτα ΥΔΡΑ. Έχει γίνει αγώνας δρόμου ώστε να μετατραπούν σε «ομάδα κρούσης» και με την συλλογική δουλειά, να εφαρμοστούν οι τακτικές που προβλέπονται, απέναντι σε κάθε είδους απειλή.

Οι διαρροές προσωπικού από το ναυτικό, κατά συνέπεια και από την φρεγάτα ΥΔΡΑ, δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε ν’ αναζητηθούν στελέχη κι από άλλες μονάδες του στόλου. Η «ομάδα» της επιλεχθείσας φρεγάτας γι’ αυτό το μακρινό ταξίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. Κι αυτός είναι ο λόγος των διαρκών ασκήσεων ώστε η μεταξύ τους συνέργεια να φέρει το θετικό τακτικό αποτέλεσμα.

Μέσα από αυτά τα γυμνάσια προσομοιώθηκε κάθε είδους πιθανή απειλή πιθανά ν’ αντιμετωπίσει η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το πλήρωμά της.

Στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι στις δυο τελικές ασκήσεις που έγιναν τις τελευταίες 10 ημέρες και για πολλές ώρες, τόσο το πλήρωμα, όσο και τα υφιστάμενα συστήματα της φρεγάτας, ανταπεξήλθαν στο τακτικό κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση απειλών.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν θα βρίσκεται μόνο του στην Ερυθρά θάλασσα. Θα είναι σε σχετικά κοντινές αποστάσεις με μονάδες των ευρωπαϊκών «ΑΣΠΙΔΩΝ» αλλά και με πλοία της Prosperity Guardian που κι’ αυτά, αν απαιτηθεί θα βάλλουν κατά της εισερχόμενης απειλής.

Η ναυτική αρμάδα με τις Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Το λεγόμενο και «διοικητόπλοιο» της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» είναι το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio». Πρόκειται για πλοίο- φρούριο, 7.700 τόνων με ιδιαίτερα ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα περιοχής κι όχι «σημείου».

  • -Το D-554, «Caio Duillio» είναι εφοδιασμένο με 3D ραντάρ SPY-790, 48 κελιά, με τους one shot on kill πυραύλους Aster 15 & 30. 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales.Στο οπλοστάσιό του συμπεριλαμβάνονται και οι πύραυλοι επιφανείας Teseo Mk2/A. Επιπλέον τα ηλεκτρονικά του είναι αναβαθμισμένα, με τους Ιταλούς να έχουν δώσει βαρύτητα σε εκείνα που αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
  • Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» είναι εξίσου ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο με εκτόπισμα 5800 τόνων.
    Τα «μάτια» της γερμανικής φρεγάτας, είναι το ραντάρ Smart-L, ενώ στην πυριτιδαποθήκη της βρίσκονται 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και κατά πλοίων επιφανείας τους πυραύλους Harpoon. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο 27άρια Mauser.
  • Η 6000 τόνων γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο διαφορετικούς τύπους αντιαεροπορικών πυραύλων, τους Aster 15 & τους μεγαλύτερης εμβέλειας MDCN. Κατά πλοίων επιφανείας η «Languedoc» είναι εφοδιασμένη με τους γνωστούς στην χώρα μας, Exocet. Το ραντάρ με το ελληνοπρεπές όνομα «Herakles», δίνει την εικόνα που χρειάζεται το κέντρο επιχειρήσεων της μονάδας. Ως κεντρικό πυροβόλο η «Languedoc» έχει το 76 χιλιοστών Super Rapid ενώ για την εγγύς προστασία διαθέτει οπλισμό των 20 χιλιοστών.
  • Για να καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτής της επιχείρησης η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ F-453, το κλιμάκιο του ναυστάθμου έκανε τα δικά του, μικρά ή και μεγάλα «θαύματα». Και ό,τι ζητήθηκε από ιδιώτες, το έδωσαν on time, ώστε να προσαρμοστεί και να δοκιμαστεί στο πλοίο εγκαίρως. Ως κύριο μέσο άμυνας η ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM που είναι ικανοί για την αναχαίτιση Μη Επανδρωμένων απειλών από αέρος. Επιπλέον για τις εισερχόμενες απειλές υπάρχουν τα δυο αξιόπιστα Phalanx, ενώ το stand alone σύστημα anti-drone κατά τις δοκιμές, φάνηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει όπως ακριβώς απαιτούν οι δύσκολες συνθήκες στην Ερυθρά θάλασσα.

Τελευταία προσθήκη κατά των εγγύς απειλών είναι πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών, σαν αυτά που διαθέτουν ορισμένα από τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Στο οπλοστάσιο του ΥΔΡΑ είναι και οι 8 αντιπλοϊκοί Harpoon.

Με τα παραπάνω δεδομένα μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί ότι ένα βασικό εκ των lesson learned είναι πως το ελληνικό πολεμικό πλοίο σε σύγκριση με τ’ άλλα ευρωπαϊκά είναι αυτό που υπολείπεται κυρίως στον αντιαεροπορικό θόλο που απαιτούν οι συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στα ηλεκτρονικά που μπορούν να παρακολουθήσουν πολλαπλούς στόχους και να καταδείξουν τους πιο επικίνδυνους για το πλοίο.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου