Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Πήρε παράταση και έρχεται Κύπρο η Ολγκίν εν μέσω αντιδράσεων από τ/κ πλευρά


Ανδρέας Πιμπίσιης


Η τηλεφωνική επικοινωνία της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και η έκφραση πρόθεσης να έρθει στο νησί την τελευταία εβδομάδα του Ιούνη, καταδεικνύουν ότι συνεχίζει ως προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ. 

Οι πληροφορίες ότι παρατείνεται η θητεία της Ολγκίν ενόχλησε το κατοχικό καθεστώς το οποίο έσπευσε να τις διαψεύσει. Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος δήλωσε χθες ότι πρόθεση του ΓΓ ΟΗΕ είναι να παρατείνει το συμβόλαιο της Ολγκίν.

Πρόθεση της Ολγκίν είναι να έρθει στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για ένα ακόμα κύκλο συναντήσεων με τις δύο πλευρές. Για την πρόθεση της να έρθει στο νησί στις 24 Ιουνίου ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κατά την τηλεφωνικής τους επικοινωνία που είχαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Στα κατεχόμενα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να παρατείνει τη θητεία της Ολγκίν. Το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες περί παράτασης της θητείας Ολγκίν. Το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει ότι «επιβεβαιώθηκε από πηγές του ΟΗΕ ότι η είδηση δεν είναι αληθής». Παράλληλα στην ανακοίνωσή του το κατοχικό καθεστώς σπεύδει να αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ είχε δώσει τη συγκατάθεσή του «υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί σε έξι μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υππάρχει πρόθεση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση του συμβολαίου της προσωπικής απεσταλμένης του για την Κύπρο. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με την απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, Sigrid Kaag, πρόσθεσε πως «αυτό λογικώς συνεπάγεται ότι στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η διπλωματική προσπάθεια, που είναι πρωτίστως στην Κύπρο, εκεί και θα επανέλθει».

Αν μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση, συνέχισε ο κ. Κόμπος, «θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών στη Νέα Υόρκη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει μία επάνοδος της κ. Ολγκίν». Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως την ίδια και τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος είναι και ο εντολέας της. 

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, όπου, όπως σημείωσε, συζητήθηκε και το Κυπριακό και ευχαρίστησε την αιγυπτιακή πλευρά «για την ισχυρότατη στήριξη που παρέχει προς εμάς, σε όλα τα διεθνή φόρα σε ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού, διατηρώντας μια σταθερή θέση αρχών».  Είπε ακόμη ότι αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ και ότι στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής θα γίνουν συναντήσεις τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του ΟΗΕ, όπου θα γίνει η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το οποίο οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο. «Θα είναι, εάν εκλεγούμε, η πρώτη φορά που αυτό επιτυγχάνεται. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά θα συνεχίσουμε την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ότι είναι έτοιμος ενόψει μιας άτυπης συνόδου στη Σούσα τον Ιούλιο να εντάξει το παράνομο καθεστώς ως τακτικό μέλος της Συνόδου Τουρκογενών Κρατών, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι υπάρχει ένα ιστορικό ως προς αυτό το ζήτημα το οποίο έχει διαμορφωθεί από μια «εξωκανονική» απόπειρα να τροποποιηθεί το καταστατικό λειτουργίας του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών. «Δεν έχει μέχρι στιγμής επικυρωθεί η προταθείσα τροποποίηση. Παρόλα τούτα, μπορούμε να δούμε και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι καλείται ως παρατηρητής σε διάφορες τέτοιου είδους συνόδους το παράνομο μόρφωμα», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, ειδικά στο Αζερμπαϊτζάν, «υπάρχει ένας ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας να επηρεάσουμε το πώς προσεγγίζουν αυτού του είδους τα ζητήματα και είναι δεδομένη η πρόθεση της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός ως όχημα ειδικού σκοπού προς όφελος της φαινομενικής ή ουσιαστικής αναβάθμισης της παράνομης κατοχικής οντότητας». Και αυτό, εντάσσεται στο μέρος αυτού του σχεδιασμού, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου