Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

F-16: Οι ΗΠΑ πρόθυμες, η Τουρκία προσεκτική - Γιατί έγινε η δήλωση από την Ουάσινγκτον;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία μπορεί να πάρει τελικά λιγότερα F-16

Η διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μπαίνει στην τελική ευθεία, ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται ακόμη να τηρεί προσεκτική στάση και η Ουάσιγκτον να στέλνει διττά μηνύματα. 

Ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού CNN Turk εξηγεί γιατί από χθες οι ΗΠΑ κάνουν δηλώσεις σχετικά με τη διαδικασία πώλησης F-16 στην Τουρκία και η Άγκυρα δίνει πιο προσεκτικά μηνύματα.

Η Τουρκία μπορεί να πάρει τελικά λιγότερα F-16

Ο λόγος για την επιφυλακτικότητα της Άγκυρας είναι ότι, παρόλο που η διαδικασία έχει προχωρήσει, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και μειώσεις στο τελικό πακέτο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκτείνεται μέχρι το 2040 και από αυτή την άποψη, αναφέρεται ότι οι ανάγκες θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι εργασίες διεξάγονται με στόχο το εγχώριο και εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN να εισέλθει στον κατάλογο το 2028. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το HURJET, η Τουρκία θέλει επίσης να αγοράσει Eurofighter. Επίσης, αυξάνεται και ο αριθμός των πυρομαχικών εγχώριας και εθνικής παραγωγής.

Για αυτό, οι τουρκικές Αρχές αφήνουν τις σαφείς δηλώσεις για τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Oι ΗΠΑ θέλουν να δεσμεύσουν την Άγκυρα

Σύμφωνα με το CNN Turk, οι ΗΠΑ έχουν δύο κύριους λόγους για τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με τη συμφωνία. Πρώτον, θέλουν να εγγυηθούν το πακέτο των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρεται στην Τουρκία. Το ποσό αυτό θα καθοριστεί όταν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων. Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τον κατάλογο και να προβεί σε μειώσεις, επηρεάζοντας το τελικό ποσό. Το τρέχον υπογεγραμμένο πακέτο περιλαμβάνει την αγορά 70 κιτ εκσυγχρονισμού, πυρομαχικών και 40 F-16. Τυχόν μειώσεις ή αλλαγές θα επηρεάσουν το τελικό κόστος.

Η τεχνική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, ενισχύοντας τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με το CNN Turk, για τις αμερικανικές πρωτοβουλίες είναι η αποστολή ενός σημαντικού μηνύματος. Οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν ότι μια νέα εποχή συνεργασίας με την Τουρκία έχει αρχίσει, με σκοπό να αντιμετωπιστούν από κοινού οι εντάσεις σε περιοχές όπως η Συρία, η Γάζα και η Ουκρανία. Η Τουρκία είναι ο εταίρος επίσης με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί η Τουρκία στην προσπάθειά της να επικεντρωθεί στην Κίνα και να αποσυρθεί από την περιοχή αυτή. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξηγήσουν ότι οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί.

Πού θα παραχθούν τα F-16;

Εκτιμάται ότι η παραγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην Turkish Aerospace Industries (TAI), αλλά μπορεί επίσης να είναι δυνατή η παραγωγή των F-16 στις ΗΠΑ λόγω των εντατικών εργασιών για το KAAN. Αυτά είναι ακόμη μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται, αλλά η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει την αγορά καταθέτοντας την πρώτη δόση.

Συνοψίζοντας, οι επιστολές αποδοχής και προσφοράς έχουν υπογραφεί, αλλά η τελική διαμόρφωση του πακέτου μπορεί να αλλάξει. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ενδέχεται να προβεί σε δήλωση τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου