Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Χαμάς: Εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο αριθμό ομήρων και μπορούμε να τον αυξήσουμε


Η Χαμάς εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ομήρων και μπορεί να τον αυξήσει, αναφέρει η τρομοκρατική οργάνωση σε προκλητική της δήλωση, μετά τη διάσωση από τις ισραηλινές δυνάμεις τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς. Η διάσωση των ομήρων έγινε σε επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το Reuters.

Μετά την απελευθέρωση των ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στην πατρίδα - τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς», με αρχηγό της Χαμάς να τονίζει ότι «η Χαμάς δεν θα παραδοθεί εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μας».

Νετανιάχου: Δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιτυχή αποστολή τους να διασώσουν σήμερα τέσσερις ομήρους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Για άλλη μια φορά αποδείξατε ότι το Ισραήλ δεν παραδίδεται στην τρομοκρατία και ενεργεί με δημιουργικότητα και τόλμη που δεν γνωρίζει όρια, για να φέρει πίσω τους ομήρους μας», τόνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

«Δεσμευόμαστε να το κάνουμε και στο μέλλον. Δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας στην πατρίδα - τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη διάρκεια επιχείρησης στην κεντρική Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε και διέσωσε τέσσερις ομήρους, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα το πρωί, σε μια συντονισμένη επιχείρηση (IDF, ISA και αστυνομία του Ισραήλ) στην περιοχή Νουσεϊράτ διασώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι. Πρόκειται για τους Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) και Shlomi Ziv (40), οι οποίοι είχαν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ «Nova» στις 7 Οκτωβρίου.

Χανίγιε: Η Χαμάς δεν θα παραδοθεί εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μας

Λίγο μετά την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τις IDF, το πρωί του Σαββάτου, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δημοσίευσε μια δήλωση του αρχηγού της, Ισμαήλ Χανίγιε, στην οποία  ισχυριζόταν ότι η Χαμάς δεν θα παραδοθεί.

«Ο λαός μας δεν θα παραδοθεί και η αντίσταση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας απέναντι στο εχθρό», φέρεται να είπε ο Χανίγιε. «Και αν η κατοχή πιστεύει ότι μπορεί να μας επιβάλει τις επιλογές της με τη βία, είναι αυταπάτη. Δεν θα προχωρήσουμε σε καμία συμφωνία που δεν επιτυγχάνει ασφάλεια για τον λαό μας πρώτα και κύρια».

Απελευθέρωση 4 ομήρων

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια επιχείρησης στην κεντρική Γάζα, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε και διέσωσε τέσσερις ομήρους, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σήμερα το πρωί, σε μια συντονισμένη επιχείρηση (IDF, ISA και αστυνομία του Ισραήλ) στην περιοχή Νουσεϊράτ διασώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι. Πρόκειται για τους Noa Argamani (25)Almog Meir Jan (21)Andrey Kozlov (27) και Shlomi Ziv (40), οι οποίοι είχαν απαχθεί από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ «Nova» στις 7 Οκτωβρίου.

Οι όμηροι διασώθηκαν από δύο ξεχωριστές τοποθεσίες στην καρδιά του Νουσεϊράτ. Η υγεία τους είναι σε καλή κατάσταση και έχουν μεταφερθεί στο Ιατρικό Κέντρο «Sheba» για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους».

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την Αργκαμάνι να δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ για όλα, σας ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαμογελαστή η Aργκαμάνι, καθισμένη με τον πατέρα της σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου. Σε ένα άλλο βίντεο, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Αργκαμάνι είπε: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Έχω πολύ καιρό να ακούσω εβραϊκά».

Παλαιότερο βίντεο που επανενώθηκε με τον πατέρα της την έδειχνε να χαμογελά και να τον αγκαλιάζει. Η κοπέλα είχε απαχθεί μαζί με τον φίλο της Aβινάταν Ορ από το φεστιβάλ Supernova το πρωί της 7ης Οκτωβρίου και ο φίλος της θεωρούν ότι εξακολουθεί να παραμένει σε αιχμαλωσία.

Η Aργκαμάνι έγινε ένα από τα πρόσωπα των ομήρων όταν εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο πλάνα από την απαγωγή της από δύο άνδρες με μοτοσικλέτα και την ίδια να φωνάζει: «Μη με σκοτώσετε!»

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ σφυροκοπά σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υψηλόβαθμο μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις
Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Αλλά μέχρι την περιοδεία στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ μπορεί να έχει αλλάξει.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου