Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν μπορεί παρά να θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους άνεργους  Έλληνες Πολίτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν λάβουμε υπόψη μας τις καταγγελίες του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), αφού καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων τουλάχιστον για δυο χρόνια με το  αρμόδιο Υπουργείο να αδρανεί εγκληματικά σε βάρος των ανέργων και σε βάρος της ελληνικής οικονομίας η οποία με τέτοιους χειρισμούς υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας για την έξοδο από την κρίση .
   Στα πλαίσια της κατάστασης αυτής , ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Αναξιοποίητοι  Κοινοτικοί Πόροι για την Κατάρτιση Ανέργων »
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι αδέξιοι χειρισμοί της Κυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Πέρα από την ανούσια και στυγνή κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει  αφήνει αναξιοποίητους κοινοτικούς πόρους .οι όποιοι προορίζονταν για την κατάρτιση των ανέργων .
Όπως κατήγγειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικοί Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων τουλάχιστον για δυο χρόνια . Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το προεδρείο του Συνδέσμου, τονίσθηκε ότι  250 επιχειρήσεις - πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παραμένουν σε «ομηρία» δύο χρόνια.
Η αναμονή αυτή  των αποτελεσμάτων αξιολόγησης αφορά  έξι διαγωνισμών ανάθεσης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για κατάρτιση, πιστοποίηση και απασχόληση 63.300 ατόμων, συνολικού προϋπολογισμού 284.999.999 ευρώ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως επισημάνθηκε, πέρα από τις άμεσες συνέπειες, εγκυμονεί και ιόν κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων. Το δ.σ. του ΕΛΣΕΚΕΚ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε και τις προτάσεις του για την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, υπογραμμίζοντας τις θέσεις του κλάδου όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα. Οι προτάσεις αυτές παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και σε υπόμνημα του ΕΛΣΕΚΕΚ, το οποίο υποβλήθηκε στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν:
• Την αναβάθμιση του σχεδιασμού και της ποιότητας των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, μέσα από τη σύνδεση τους με τα επαγγελματικά περιγράμματα και την ανάπτυξη και θεσμοθέτηση συστήματος πιστοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων - γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των καταρτιζομένων.
•Την ενίσχυση της σύνδεσης, της επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά εργασίας, μέσα από τη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις και αντιστοίχηση τους με τα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και μέσα από την ενίσχυση των υπηρεσιών συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού που παρέχουν τα ΚΕΚ.
• Την προσέγγιση νέων σύγχρονων τρόπων υλοποίησης δράσεων κατάρτισης, όπως η ανάπτυξη ενός "ελληνικού τύπου" Voucher-“Επιταγή Εκπαίδευσης", που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
• Την υιοθέτηση νέων και αντικειμενικών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής και ανάθεσης των προγραμμάτων, καθώς και αναθεώρηση των κριτηρίων και των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής στους διαγωνισμούς.
• Την ανάπτυξη συστήματος αποτίμησης της αποτελεσματικότητας της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Κατόπιν τούτου και με δεδομένο τον ιδιαίτερα ευαίσθητο  τομέα της κατάρτισης των ανέργων   ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα  Υπουργός 1)Τι απαντά για τις καταγγελίες του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικοί Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ; 2) Τι  άμεσα μέτρα θα  λάβει για απεμπλοκή των εν λόγω διαγωνισμών ; 3)Ποια είναι τα  πλήρη στοιχεία της πορείας εν λόγω μέτρου του ΕΣΠΑ; 4)Ποια  τα μέτρα εφαρμογής των πολιτικών του Υπουργείου ώστε η επαγγελματική κατάρτιση να αποδώσει τα μέγιστα προς όφελος των ανέργων ;5)Ποιο όργανο έχει   θεσμοθετηθεί για την  διαβούλευση με τους εμπλεκομένους θεσμικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις τους ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου