Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«Γυαλί που ραγίζει» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφο-ψήφο μετράνε τα «όχι»

«Τρόμος» στην Κουμουνδούρου για τους βουλευτές που διαφοροποιούνται ανοιχτά από τη συμφωνία με τους δανειστές και καταψηφίζουν τα μέτρα - Ποιοι θεωρούνται επίφοβοι - Τα σενάρια διάσπασης και ο ρόλος Λαφαζάνη και Στρατούλη
Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει από τη Δευτέρα, όταν και ανακοινώθηκε μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, κατά την Ευρωσύνοδο των Βρυξελλών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Με πολλούς εκ των βουλευτών και των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρονται ανοιχτά, πλέον, εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, όλα δείχνουν ότι το γυαλί στην Κουμουνδούρου έχει αρχίσει να ραγίζει επικίνδυνα και το σενάριο διάσπασης του κόμματος -ακόμα και μέσα στην εβδομάδα- μοιάζει εξαιρετικά πιθανό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των «διαρροών» υπολογίζεται σε 30 με 40.

Μετά τη διαφοροποίηση, δε, των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στη Βουλή κατά την τελευταία ψηφοφορία, όπου 15 βουλευτές -μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί, οι κ.κ. Λαφαζάνης και Στρατούλης- ψήφισαν παρών ή «όχι», σε αντίθεση με τη γραμμή της κυβέρνησης, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι επέλεξε το χρόνο της ρήξης με το Μαξίμου μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, που οδηγεί στο τρίτο Μνημόνιο.

Η απόφαση των βουλευτών της Πλατφόρμας δεν είναι δεσμευτική για τα στελέχη της τάσης που μπορούν να ψηφίσουν «παρών» ή «όχι», ενώ τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων υπουργών δεν ψηφίσουν το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία, που ήρθε σήμερα στη Βουλή ως σχέδιο νόμου με δύο άρθρα (ένα με την κύρωση της συμφωνίας και ένα με τα μέτρα, σε 28 σελίδες) και να ψηφιστεί την Τετάρτη, με διαδικασίες-εξπρές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης έχουν ήδη έτοιμες τις αποφάσεις ανασχηματισμού, αφήνοντας κενά τα σημεία των ονομάτων των υπουργών, που πιθανόν αρνηθούν να υπογράψουν το νομοσχέδιο και των νέων, που θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στους κ.κ. Λαφαζάνη και Στρατούλη, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα αντικατασταθούν σήμερα, αλλά ότι θα γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Προς σχίσμα ΣΥΡΙΖΑ - Αριστερής Πλατφόρμας
Η σύγκρουση με την ηγεσία της κυβέρνησης εκτιμάται θα οδηγήσει αργά η γρήγορα στο σχίσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία αριθμεί πάνω από 30 βουλευτές.

Πολλοί μάλιστα μιλούν για την πιθανότητα της ίδρυσης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πολιτικού φορέα αμέσως μετά, καθώς στελέχη της Πλατφόρμας σημειώνουν ότι, με την υπογραφή του νέου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ουσιαστικά υπογράφηκε το διαζύγιο της ηγεσίας του κόμματος από τις λαϊκές μάζες που υποστήριξαν το κόμμα και το έφεραν στην εξουσία.

Στο πλευρό της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ταχθεί η Σοφία Σακοράφα, ενώ θετικά διακείμενος είναι και ο Μανώλης Γλέζος, λόγω των διαφωνιών του με το νέο Μνημόνιο.

Καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα διαδραματίσει -εκτός από την ψηφοφορία του νόμου με τα προαπαιτούμενα- η προαναγγελθείσα πρόταση μομφής από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να καταψηφίσουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, ρίχνοντας γέφυρες προς την πρόεδρο της Βουλής, η οποία έχει απήχηση σε λαϊκά στρώματα, αλλά δεν έχει αναφορές στην κομματική βάση.

Η λίστα των... επίφοβων
Στη λίστα των «επίφοβων», που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της... εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται επίσης οι υπόλοιποι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, αλλά και εκείνοι που είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα λιτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι «όχι» είχαν ψηφίσει η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα, «παρών» είχαν πει οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, ενώ απόντες ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.

Οι περιπτώσεις Κοδέλα, Χουντή, Βαλαβάνη, Χαραλαμπίδου, Σωτηρίου, Ζερδελή
Ήδη, το δρόμο της παραίτησης, αφού όμως πρώτα ψηφίσει «όχι» στα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, επέλεξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, όπως προανήγγειλε ο ίδιος το βράδυ της Δευτέρας μέσω του Facebook. Χαρακτηριστικά, ο κ. Κοδέλας ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και προανήγγειλε την παραίτησή του μετά την ψηφοφορία.

Χθες, είχε ανακοινωθεί η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκου Χουντή, από το βουλευτικό του αξίωμα.

Ο κ. Χουντής, που θα καταλάβει την έδρα του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή, ήταν μεταξύ των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συνυπογράψει τα ξημερώματα του Σαββάτου δήλωση, με την οποία υπογράμμιζαν πως, παρότι ψήφισαν «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει τη συμφωνία, διαφωνούσαν κάθετα με τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί στους εταίρους.

Την παραίτησή της, δε, από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, αλλά και από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νάντια Βαλαβάνη.

Ακόμη, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, αλλά και ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και να παραδώσει τη βουλευτική της έδρα.

Τα μέτρα δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και η βουλευτής Ελένη Σωτηρίου, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν θα παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ζερδελής, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά ξεκαθάρισε ότι, ανεξάρτητα από το το θα ψηφίσει, δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του.

Έπειτα απ' όλα αυτά, ξεχωριστή σημασία αποκτά και η δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος τόνισε ότι δεν προτόθεται να επιβάλει μέτρα εις βάρος όσων δεν ψηφίσουν.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου