Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ζωή: Τι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή;

«Οι δανειστές θα μας ζητήσουν και τη σφραγίδα της Βουλής, για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους»
Αύριο στις 12:00 συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου - Ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω νομοσχέδια που κάνουν τη Βουλή διακοσμητική, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της - Απέστειλε επιστολή σε Τσίπρα-Παυλόπουλο - Κάνει λόγο για εκβιασμό της ΕΕ στους βουλευτές και καταγγέλλει «βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία» - Στις 19:15 η διάσκεψη των προέδρων, άγνωστη η ώρα έναρξης της Ολομέλειας
Ως προαναγγελία παρεμπόδισης της ψήφισης του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εως σήμερα τα μεσάνυχτα χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών, που ενέκριναν τελικά κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διάσκεψη των προέδρων ξεκίνησε στις 19:15, ενώ παραμένει άγνωστη η ώρα έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια, την οποία και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, ορίστηκε συνάντηση της προέδρου της Βουλής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας πάντως σε δημοσιογράφους, στενοί συνεργάτες της τόνιζαν ότι δεν παραιτείται από τη θέση της.

Η πρόεδρος της Βουλής, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, παρενέβη, λέγοντας «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω το νομοσχέδιο. Ως επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης την προηγούμενη περίοδο δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες που καθιστούν τη Βουλή διακοσμητική, αίρουν την εγγυητική λειτουργία Κοινοβουλίου και καταστρατηγούν τη συνείδηση βουλευτών».

«Τι κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Με φόντο μερίδα της ομάδας των 32 βουλευτών που έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση (Θ. Σκουμάς, Δ. Χαραλαμπίδου, Α. Κυρίτση), η πρόεδρος μίλησε από τα έδρανα, επισημαίνοντας τον επικίνδυνο δρόμο που βαδίζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον στραγγαλισμό της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Επιπροσθέτως, είπε ότι απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντάς τους ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο «δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή».

Παράλληλα, τους καλεί να αναλάβουν τη θεσμική τους ευθύνη!

«Υπο καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού από ξένες χώρες προς τη δική μας κυβέρνηση, εισάγεται χωρίς δυνατότητα τροποποίησης ένα νομοθέτημα, με το οποίο επιχειρείται μείζον παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης με τρόπο που καταλύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης» είπε, για να προσθέσει: «Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν υπουργοί που δεν συμφωνούν με το περιεχόμενό του και εξαναγκάζονται να ψηφίσουν βουλευτές που διαφωνούν με το περιεχόμενό του. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας και αποκαλύπτουν ότι με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι δανειστές θα φθάσουν στο σημείο να ζητήσουν τη σφραγίδα της Βουλής, προκειμένου «να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους».

Η τοποθέτηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης και έφερε σε δύσκολη θέση τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Κόντρα Ζωής με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ
Μάλιστα, εξελίχθηκε σε ζωντανή μετάδοση ανταλλαγή... ήπιων αντεγκλήσεων μεταξύ της προέδρου και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελου.

«Εν πλήρη συνειδήσει και γνώσει τοποθετούμαστε, στηρίζουμε και ψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Αλλά επειδή είμαστε τίμιοι το κάνουμε εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας» έσπευσε να πει ο κ. Φάμελος, απαντώντας στις αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου περι εκβιαζόμενων υπουργών και βουλευτών.

«Ας μην προχωρούν σε δηλώσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να δοθεί περίβλημα συνταγματικότητας σε κάτι που εξόφθαλμα είναι παράνομο» ανταπάντησε η πρόεδρος, για να συμπληρώσει: «Ο πρωθυπουργός το είπε ότι εκβιάστηκε... το νομοθέτημα και ο εξαναγκασμός δεν είναι προϊόν βουλήσεως αλλά κατάσταση ανάγκης και πραξικοπήματος».


Δένδιας προς κυβέρνηση: Είτε παραιτηθείτε είτε καταθέστε πρόταση μομφής στην Κωνσταντοπούλου
Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Δένδιας ως εισηγητής της ΝΔ είπε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι «μετά την τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής προκύπτει μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Νομοθετείτε με ελεύθερη βούληση ή όχι; Αν όχι, τότε δεν μπορείτε να κάθεστε εκεί. Μετά την καταγγελία της προέδρου, που σας είπε ότι "είτε είστε αντικείμενο ή υποκείμενο εκβιασμών είτε όργανο των δανειστών", πρέπει είτε να παραιτηθείτε όλοι σας είτε να καταθέσετε πρόταση μομφής κατά της προέδρου».

Στο ίδιο μηκος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, που κάλεσε τον υπουργό  Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να καταθέσει την παραίτησή του, εφόσον διαφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.


Διαβάστε την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,                                                                                                                    

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

1)     σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

2)     σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού  ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς.  Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

Αθήνα, 22/7/2015

Με τιμή,


Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου»


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου