Οκτώβριος 10, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο
Μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία η εκλογή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την τριετία 2025-27. Κατά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Κύπρος κατάφερε να εξασφαλίσει 167 από τις 189 ψήφους των χωρών που έλαβαν μέρος στη διαδικασία.
Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος καταφέρνει να εξασφαλίσει θέση σ’ έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΟΗΕ που ασχολείται με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιτυχία της Κύπρου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν υποψήφια στην ομάδα των χωρών της Ασίας-Ωκεανίας, έχοντας απέναντί της άλλες ισχυρές υποψηφιότητες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη προωθώντας την κυπριακή υποψηφιότητα, ευχαρίστησε «τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που στήριξαν την υποψηφιότητα μας, και όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την επιτυχία». Περαιτέρω ο Κ. Κόμπος ανέφερε πως «προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της δικαιοσύνης παγκοσμίως».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε, εξάλλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η εκλογή της Κύπρου, για πρώτη φορά, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027 είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το γεγονός αυτό δείχνει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη που υπάρχει για την Κύπρο ώστε να συμμετέχει σε σημαντικούς οργανισμούς του συστήματος του ΟΗΕ.
«Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέδραμαν σε αυτήν την επιτυχία, και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ευχαριστούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που στήριξαν την υποψηφιότητά μας», κατέληξε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2006 που ιδρύθηκε το ΣΑΔ, ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Τουρκία κατάφεραν να εκλεγούν ως μέλη. Το ΣΑΔ αποτελείται από 47 μέλη που εκλέγονται απευθείας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το ΣΑΔ αξιολογεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ, στη βάση εθνικής έκθεσης που υποβάλλεται ανά τέσσερα ή πέντε χρόνια. Επίσης καταγράφει ευρήματα και διατυπώνει συστάσεις. Επίσης για την εκπλήρωση της εντολής του το ΣΑΔ συνεργάζεται στενά με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το γεγονός ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο ΣΑΔ συμπίπτει με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το πρώτο εξάμηνο 2026) είναι κάτι που σημειώνεται ιδιαίτερα από πλευράς Λευκωσίας.
Ως μέλος του ΣΑΔ η Κυπριακή Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα προτεραιότητας, όπως τα δικαιώματα του παιδιού, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων, και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το ΣΑΔ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για διαρκή ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιτελούνται στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τρίτη περιοδική ανασκόπηση της Τουρκίας διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2020 και ο τέταρτος κύκλος αναμένεται να διεξαχθεί αρχές του 2025, με την ΚΔ να είναι πλέον μέρος του μηχανισμού ελέγχου.
philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου