Η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία και τη Σερβία επιβεβαιώνει την επιρροή που θέλει να επεκτείνει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στην Αλβανία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συνέχιση των επενδύσεων και την επέκταση του εμπορίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά με στοιχεία που τοποθετούν το τουρκικό κράτος στην πρώτη λίστα των χωρών που τροφοδοτούν την αλβανική οικονομία.
Έτσι, τα τελευταία 5 χρόνια οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 70% περίπου, φτάνοντας τα 900 δισ. δολάρια και φιλοδοξία είναι να φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες με τουρκικά κεφάλαια έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα, ανοίγοντας πάνω από 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Σερβία ήταν γρήγορος, μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Βελιγράδι το 2017. Έκτοτε, το εμπόριο αυξήθηκε κατά 150% και ο αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν σχεδόν 5πλασιάστηκε.
Η Τουρκία προμηθεύει και τις δύο χώρες χύμα με σίδηρο, χάλυβα, μηχανήματα και πλαστικά. Εν τω μεταξύ, η Σερβία προμηθεύει ελαστικά και ηλεκτρικό εξοπλισμό, ενώ η Αλβανία προμηθεύει χαλκό, αλουμίνιο και σπόρους φυτών.
Με τη γλώσσα των αριθμών, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο Ερντογάν θα διάλεγε ανάμεσα στον Ράμα ή τον Βούτσιτς, αλλά παρόλα αυτά άσκησε επιρροή στους Αλβανούς, για τη διάδοση της μουσουλμανικής παιδείας και της θρησκευτικής πίστης, μια επιρροή που δεν μπορεί να εξαπλώσει στους Ορθόδοξους Σέρβους.
Η προσφορά αμυντικού εξοπλισμού στην Αλβανία και η διάθεση για συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της Σερβίας, ταυτόχρονα και η ενίσχυση του Κοσσυφοπεδίου με όπλα, δεν αποτελούν μόνο μια εμπορική πλατφόρμα, αλλά, ίσως, ένα μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο να δεθούν στο τουρκικό άρμα, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Σημειώνεται ότι κατά τη στιγμή της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι μεταξύ Βούτσιτς και Ερντογάν και την ανακοίνωση για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και ιδιαίτερα για την κατασκευή drones, την ίδια ώρα στην Πρίστινα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αποσπώντας την προσοχή των Αλβανών του Κοσόβου, έκανε γνωστή την περαιτέρω ενίσχυση των Κοσοβάρων με τουρκικά όπλα.
Η Τουρκία με τη δύναμη της οικονομίας της προσπαθεί να εδραιωθεί σε Αλβανούς και Σέρβους, οι οποίοι διακατέχονται από αμοιβαία εχθρικά αισθήματα.
Υπάρχει το ερώτημα εάν ο στόχος της Τουρκίας είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Σερβίας, η οποία είναι ήδη σε απομόνωση λόγω της στάσης της έναντι της Ρωσίας αλλά και του προβλήματος με την πρώην επαρχία της, το Κοσσυφοπέδιο;
Η τεχνολογία των όπλων, οι αφειδώς παρεχόμενες τουρκικές επενδύσεις, είναι εντός του οικονομικού πλαισίου ή υποκρύπτουν κάτι πιο ουσιώδες για τα τουρκικά συμφέροντα;
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με την Αλβανία και ταυτόχρονα με τη Σερβία. Θα έπρεπε, ίσως, οι βαλκάνιοι ηγέτες να μπορούν να δουν πέρα από την πρόθεση αυτή της Τουρκίας. Αν περιμένουν το χρόνο για να δουν τα τουρκικά κίνητρα, ίσως, τότε να είναι πολύ αργά.
Γ.Ε.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου