Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Η χώρα μας παραμένει το αγαπημένο «εργαλείο» της τουρκικής πολιτικής ρητορικής, είτε πρόκειται για εσωτερική αντιπαράθεση, είτε για ευρύτερη πολιτική χρήση
Οι απανωτές αναφορές τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία (και όχι με αφορμή τις ελληνο-τουρκικές εξελίξεις) κατέδειξε ότι η χώρα μας παραμένει το αγαπημένο «εργαλείο» της τουρκικής πολιτικής ρητορικής, είτε πρόκειται για εσωτερική αντιπαράθεση, είτε για ευρύτερη πολιτική χρήση.
Οι πρόσφατες αναφορές, από τους υπερεθνικιστές έως και τους πιο προοδευτικούς αρχηγούς κομμάτων στην Τουρκία, όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Μουσταφά Ντεστιτζί, στην Ελλάδα ως «εχθρό» ή «απειλή» αποκαλύπτουν πώς η χώρα μας προσφέρει μια βολική διέξοδο για τους πολιτικούς της γείτονος, προκειμένου να χτίσουν καταγγελίες κατά της σημερινής εξουσίας ή να εμφανιστούν... πατριώτεροι των πατριωτών.
Μπαχτσελί - Η εθνική ενότητα χρειάζεται έναν εχθρό και η Ελλάδα αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο
Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν χάνει την ευκαιρία να επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του εθνικιστικού του λόγου. Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την Τρίτη, έκανε λόγο για πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με τις «προκλήσεις» της Ελλάδας από τα δυτικά να έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. Με μια ρητορική που υπενθυμίζει τον διαρκή αγώνα για την εθνική ασφάλεια, ο Μπαχτσελί επιλέγει να αναδείξει την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που απειλούν την Τουρκία.
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο βορρά, οι φωτιές που καίνε το νότο μας απ’ άκρη σ’ άκρη, οι εκτεταμένες προκλήσεις της Ελλάδας από τα δυτικά και οι τρομοκρατικές απειλές στα ανατολικά, είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι πλησιάζει η στιγμή που η πατρίδα μας θα υψώσει το ανάστημά της. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος [MHP] επιθυμεί μέχρι το μεδούλι των οστών του να επικρατήσει μια ατμόσφαιρα ειρήνης και μια ζώνη ειρήνης εντός και εκτός της χώρας μας», είπε.
Οζέλ: Η γη που δεν πήραν οι Έλληνες, γιατί τους ρίξαμε στη θάλασσα, χάνεται λόγω χρεών
Από την άλλη πλευρά, ο Οζγκιούρ Οζέλ, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) ανακαλεί την ιστορική σύγκρουση με την Ελλάδα, αυτή τη φορά ενσωματώνοντάς τη στην οικονομική κρίση και την κατάσταση των αγροτών στην Τουρκία. Με έναν ευρηματικό παραλληλισμό, ο Οζέλ υποστηρίζει ότι τα εδάφη που δεν άφησε η Τουρκία να τα πάρει η Ελλάδα το 1922 κινδυνεύουν τώρα να χαθούν λόγω οικονομικών πιέσεων και αγροτικών χρεών.
«Τα εδάφη που δεν δώσαμε, που δεν αφήσαμε να μας πάρουν -ούτε σπιθαμή γης- με τη Μεγάλη Επίθεση, τη μεγάλη νίκη και τις απώλειες ζωών, στις 26 Αυγούστου [1922], τα εδάφη που δεν αφήσαμε να μας πάρουν, όταν πετύχαμε τη νίκη της 30ης Αυγούστου [1922], όταν τους ρίξαμε στη θάλασσα στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ρίξαμε την τελευταία σφαίρα στο Μπαλίκεσιρ στις 14 Σεπτεμβρίου και πήγαμε μετά στα Μουδανιά, όπου βάλαμε όλα τα ηττημένα κράτη απέναντί μας, και τους βάλαμε, στα Μουδανιά και τη Λωζάνη, να υπογράψουν τον τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκίας, απελευθερώνοντας έτσι τη Θράκη από την εχθρική κατοχή χωρίς να ρίξουμε ούτε μια σφαίρα… Από αυτά ακριβώς τα εδάφη, τώρα, το 80% της τουρκικής γης στη Θράκη βρίσκεται υποθηκευμένο με μια υπογραφή», υποστήριξε.
Νταβούτογλου: Ελλάδα και Ισραήλ και εχθροί, και συνέταιροι
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με πιο αιχμηρό και ειρωνικό ύφος, αναφέρθηκε στον παραλογισμό της κυβερνητικής ρητορικής που καταγγέλλει το Ισραήλ ως «εχθρό», αλλά παράλληλα διατηρεί εμπορικές συμφωνίες μαζί του. Ο Νταβούτογλου χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα για να επισημάνει την αντίφαση αυτή.
«Οι εργασίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο όλων των θεσμικών οργάνων, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Οργανισμός Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζών, έχουν ανατεθεί σε ισραηλινή εταιρεία. Ο εχθρός που λέτε ότι σας στοχοποιεί βρίσκεται ήδη στο εσωτερικό. Μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα του κράτους όποια στιγμή θέλει. Εάν, λοιπόν, υπάρχει αυτή η απειλή, ο κ. Ερντογάν δεν θα έπρεπε να έχει δώσει το χέρι του στον Νετανιάχου πέρυσι. Επί έναν χρόνο, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να είναι η χώρα που δίνει την περισσότερη ενέργεια και ‘ατσάλινη’ υποστήριξη στο Ισραήλ. Ο χάλυβας που δίνετε σήμερα στο Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί αύριο εναντίον της Τουρκίας. Θέλω να πω, μπορείτε να το φανταστείτε; Είναι σαν να κηρύσσετε την Ελλάδα εχθρό και να καλύπτετε τις ανάγκες της σε σίδηρο και χάλυβα!», είπε.
Ο Ντεστιτζί επιστρατεύει τον «εχθρό Ελλάδα» για τη φορολογική επιδρομή Ερντογάν
Ακόμη κι ο ηγέτης του εθνικιστικού Κόμματος Ενότητας (BBP), Μουσταφά Ντεστιτζί, επιστράτευσε τον «εχθρό Ελλάδα» για να υποστηρίξει τη... φορολογική επιδρομή του Ερντογάν, δηλ. την εισφορά από πιστωτικές κάρτες για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας. Υποστήριξε πως χωρίς αυτά τα μέτρα, ο Τούρκος στρατιώτης δεν θα είναι ικανός να αντιμετωπίσει εξωτερικούς εχθρούς, όπως η Ελλάδα, και υιοθέτησε τη γνωστή τακτική της εργαλειοποίησης εξωτερικών παραγόντων για να μεταθέσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα στο αίσθημα της εξωτερικής απειλής.
«Οι στρατιώτες μας δίνουν τη ζωή τους, εσείς είναι υπερβολικό να δώσετε 20€; Όταν η Τουρκία και η Ελλάδα θα έρθουν αντιμέτωπες, ποιος θα υπερασπιστεί την πατρίδα; Εσείς που θα υπερασπίζεστε την Ελλάδα, τη Δύση, και την Αρμενία;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου