Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κυπριακό: Ο Τατάρ φτιάχνει δικό του φόρματ συμμετοχής στην άτυπη

Ανδρέας Πιμπίσιης

Βλέποντας την προσπάθειά του να κρατηθεί η Βρετανία εκτός της άτυπης πολυμερούς ο Ερσίν Τατάρ επιχειρεί τώρα να φτιάξει το δικό του φόρματ συμμετοχής, ενώ την ίδια ώρα θέλει να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις ως προς το επίπεδο της βρετανικής παρουσίας.

Η τουρκική πλευρά είχε κινηθεί παρασκηνιακά προκειμένου η πραγματοποίηση της πολυμερούς να είναι σε φόρματ τετραμερούς συν Ηνωμένα Έθνη. Δηλαδή θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και οι δύο «μητέρες πατρίδες» (Ελλάδα και Τουρκία). Βγάζοντας την Βρετανία εκτός κάδρου και εμφανίζοντας το Λονδίνο ως μη ενδιαφερόμενο μέρος.

Ωστόσο η Λευκωσία κινήθηκε αποτελεσματικά και φρόντισε ώστε το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι παραμένει ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό και ότι η Βρετανία θα είναι παρούσα σε μια πολυμερή άτυπη συνάντηση. Οι κινήσεις της Λευκωσίας δεν άρεσαν στην τουρκική πλευρά και όσους επένδυαν σε μια αποδοχή της άτυπης τετραμερούς.

Βλέποντας ότι η Βρετανία δεν ήταν διατεθειμένη να παίξει το δικό του παιχνίδι ο Ερσίν Τατάρ προσπαθεί τώρα να φτιάξει ένα δικό του φόρματ, παρουσιάζοντας την συμμετοχή της Βρετανίας ως μια απλή συμμετοχή χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, περίπου ως παρατηρητής. Το φόρματ Τατάρ είναι: οι δύο κοινότητες, οι δύο «μητέρες πατρίδες» η Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την «Κίπρις», εστιάζοντας στην προγραμματισμένη, όπως είπε, για τον Μάρτιο στην Ελβετία διευρυμένη, ανεπίσημη συνάντηση, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή 4+1+1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ και έναν χαμηλόβαθμο εκπρόσωπο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για το μέλλον της νήσου Κύπρου, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών».

Με αναφορά την προσήλωσή τους στον διάλογο και τη διπλωματία, ο κ. Τατάρ είπε ότι «στόχος μας δεν είναι η διατήρηση του στάτους κβο, αλλά η επιδίωξη μιας λύσης βασισμένης στην πραγματικότητα». Παρά την δήθεν εχθρική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς που στοχεύει άμεσα την τ/κ οικονομία, πάντα σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να απευθύνει εκκλήσεις για συνεργασία, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα προασπίσει τα δικαιώματα του τ/κ λαού.

Υποστηρίζοντας την ιδέα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, ο κ. κ. Τατάρ ανέφερε ότι «αυτό το βήμα θα συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας, ενώ παράλληλα θα τονώσει τις εκατέρωθεν οικονομικές δραστηριότητες». Αναφερόμενος στη σημασία διάνοιξης του οδοφράγματος στη Μία Μηλιά, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη, από τον οποίο προσδοκά νέες προτάσεις.

Υπενθυμίζοντας ότι η θητεία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ έληξε, και ότι στην έκθεσή της η ίδια επεσήμανε την έλλειψη κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Τατάρ υπογράμμισε ότι η ομοσπονδία, όντας μια «τετριμμένη» λύση, δεν τυγχάνει πλέον αποδοχής από καμία πλευρά.

Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εξακολουθούν να καταπατώνται, προσθέτοντας ότι «υπεύθυνη γι’ αυτές τις παραβιάσεις δεν είναι μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και η διεθνής κοινότητα που την στηρίζει». Σχολιάζοντας τις εσωτερικές επικρίσεις, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «μιλάμε για αλλαγή του στάτους κβο, και βρίσκουμε απέναντί μας όσους τάσσονται υπέρ αποτυχημένων λύσεων».

Εξάλλου, μιλώντας στον ανταποκριτή του «Ανατολού» ο Τατάρ χαρακτήρισε το 2024 ως έτος ανάκαμψης για τα κατεχόμενα μετά την πανδημία, παρά τις «επιθετικές», κατά την έκφρασή του, κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.  Ανέφερε δε, πως παρά τις «διακηρύξεις περί διαλόγου», η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε συλλήψεις αλλοδαπών επενδυτών στα κατεχόμενα, στοχοποίησε «πανεπιστήμια», και παρεμπόδισε την επίσκεψη τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης, στις πολεμικές συρράξεις στη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ουκρανία, το Ιράκ και τη Βοσνία, τονίζοντας την αξία της ειρήνης και της σταθερότητας. «Έχουμε δει τι συνέβη στη Συρία, την Ουκρανία και το Ιράκ πριν, και στη Βοσνία πριν από αυτό. Για άλλη μια φορά, θέλω να μοιραστώ με το τουρκικό κοινό πόσο πολύτιμη είναι η ειρήνη και η ηρεμία» είπε. Ευχαρίστησε δε, την Τουρκία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, κατά την έκφρασή του.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου