"Η Τουρκία θα 'επιδείξει' το Πολεμικό της Ναυτικό την επόμενη εβδομάδα με μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Εύξεινο Πόντο, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο", αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah, σε καινούργιο της δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται στην άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, ανήμερα του Αγίου Ιωάννη.
Όπως γράφει η Sabah: "Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το είδαν ως επίδειξη δύναμης ειδικά στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες αμφισβητούν τα θαλάσσια σύνορα. 'Γαλάζια Πατρίδα' είναι επίσης το όνομα ενός δόγματος που επινοήθηκε από δύο πρώην Τούρκους αξιωματικούς του ναυτικού. Το δόγμα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".
Η τουρκική εφημερίδα, θέλοντας να υπερτονίσει το εγχώριο πρόγραμμα παραγωγής πολεμικών αρμάτων, πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών, γράφει πως "η Ελλάδα βασίζεται σε ξένους εταίρους για να ενισχύσει την άμυνά της".
Η παραπάνω πρόταση αποτελεί πρόλογο για το κυρίως κομμάτι του δημοσιεύματος, το οποίο προσπαθεί να συνταιριάξει το γεγονός ότι "επιστρέφει μετά από δύο χρόνια η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας", με το ότι "η Ελλάδα αυξάνει το οπλοστάσιό της".
"Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπονόμευση της αναβίωσης των δεσμών με την Τουρκία, είπε πρόσφατα ότι η χώρα αντιμετωπίζει 'πραγματική πολεμική απειλή' από την Τουρκία καθώς υπερασπίστηκε σχεδόν τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας που ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο μήνα. Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να ενισχύσει τις ικανότητές της στο πυραυλικό πυροβολικό με την προγραμματισμένη αγορά ισραηλινών συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών PULS, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων πυραυλικού πυροβολικού της έχει χαρακτηριστεί ως βασική προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2025, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα προς έγκριση στη Βουλή μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου", γράφει η Sabah.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα ασχολείται με τη σχέση Ελλάδας και Ισραήλ: "Οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ επικεντρώθηκαν στην προμήθεια 40 συστημάτων που θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και σε πολλά νησιά".
"Η Αθήνα εξετάζει επίσης την αγορά διαφόρων τύπων πυρομαχικών για τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Predator Hawk με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων (186 μίλια) και πυρομαχικών SkyStriker. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει παραγγελίες για κιτ καθοδήγησης SPICE για βόμβες αεροσκαφών και αντιαρματικούς πυραύλους NLOS. Σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, πυραύλων και drones, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια", γράφει η Sabah.
"Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία, ειδικά όσον αφορά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που διαθέτει και εξάγει. Στην άσκηση 'Γαλάζια Πατρίδα', 28 οπλισμένα UAV θα επιδείξουν τις ικανότητές τους, επιπλέον 87 πλοία, επτά υποβρύχια, επτά μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα, 31 στρατιωτικά αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα" επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει ότι "υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να παρακολουθήσουν το μέρος της άσκησης στα ανοικτά των ακτών του Ακσάζ [στον κόλπο της Μαρμαρίδας], όπου μια μεγάλη ναυτική βάση βρίσκεται λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το ελληνικό νησί της Ρόδου".
"Αν και ενίσχυσαν τις άμυνές τους, η Τουρκία και η Ελλάδα εξακολουθούν να υπολογίζουν σε πλήρη απόψυξη των σχέσεών τους. Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων που χαρακτηρίζονται από διαφωνίες για την παράτυπη μετανάστευση, τη διαμάχη για την Κύπρο, την ενεργειακή εξερεύνηση και την εδαφική κυριαρχία στο Αιγαίο, οι δύο χώρες έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πέρασαν σε ένα νέο κεφάλαιο με την επίσκεψη ορόσημο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ συχνά τσακώνονταν μέχρι πολύ πρόσφατα", αναφέρει η Sabah και προσθέτει:
"Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών. Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας από την Άγκυρας".
Π.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου