Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «ελληνική συμφωνία»

Μέχρι αργά τη νύχτα  της Παρασκευής αρκετά ευρωπαϊκά, αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ, μέσω των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από την Αθήνα και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Η ανακοίνωση των  επικεφαλής του IIF κυρίων Νταλάρα και Λεμιέρ με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζαν πως η επίτευξη συμφωνίας είναι πια θέμα ρύθμισης παραμέτρων σημαντικών μεν αλλά μάλλον απίθανο να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία, μεταδόθηκε άμεσα, πλην όμως σε δεύτερη ανάγνωση αρκετοί αναλυτές και αρθρογράφοι εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο παραμέτρους: η πρώτη αφορά στο τι θα πράξουν οι διαχειριστές των funds που έχουν ακόμα τη δυνατότητα να τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία, και η δεύτερη στο τι θα γίνει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, αν αυτά θα συμπεριληφθούν και εν τέλει με ποιους όρους το ελληνικό χρέος όντως θα μειωθεί σε πραγματικές αξίες άνω του 50%.


Ενδεικτικό είναι  το ρεπορτάζ των Financial Times σύμφωνα με το οποίο, ακόμα κι αν η Ελλάδα και το IIF καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, η όποια συμφωνία τους «μπορεί να αποδειχθεί τελικά μάταιη». Κι αυτό, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, γιατί υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων που κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν και τι σκοπεύει να πράξει, κι αφετέρου γιατί ακόμα κι αν ανακοινωθεί σήμερα η τελική συμφωνία είναι αμφίβολο αν θα προλάβει να υλοποιηθεί πριν τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.

Και το ειδησεογραφικό blog Drudgereport επικαλείται στοιχεία της JP Morgan για να τονίσει πως υπάρχουν στην αγορά ελληνικοί τίτλοι αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ΔΕΝ εκπροσωπούνται από την διοικητική επιτροπή του IIF η οποία αντιπροσωπεύει ομολογιούχους που εκτιμάται ότι κατέχουν ελληνικά ομολόγα 155 δισ. ευρώ. Επίσης από την διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων εξαιρούνται οι τίτλοι που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Και ο προβληματισμός καταλήγει: «Για να πετύχει το όποιο deal, θα πρέπει ΚΑΙ αυτοί οι ομολογιούχοι που σήμερα δεν προσμετρώνται να συμφωνήσουν στην 'εθελοντική' ανταλλαγή των ομολόγων τους»!

Την ίδια ώρα, οι New York Times επαναφέρουν το θέμα που προέκυψε ήδη από τα μέσα της εβδομάδας  με την πληροφορία (;) πως εκπρόσωποι hedge funds απειλούν με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας στην περίπτωση που η χώρα μας περάσει τελικά νόμο για την αναγκαστική συμμετοχή στο «κούρεμα».

Τέλος, το αμερικανικό δίκτυο CNBC μεταδίδει μεν πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για αναδιάρθρωση χρέους με ουσιαστικό «κόψιμο» 70%, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι συντάκτες του δικτύου επισημαίνουν πως «όλοι περιμένουν και από την ΕΚΤ να συμμετάσχει, ώστε η καλή αυτή συμφωνία να μετατραπεί σε … special»!!!

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου