Σχόλιο από ALEXANDER
Δεν μπορώ να καταλάβω το μονοπώλιο της ΔΕΗ θέλει δάνεια για
να παράγει ρεύμα!!!
Με δάνεια ταΐζει τις μηχανές;
Τα στρατηγικά της αποθέματα επαρκούν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Στο κόκκινο τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ. Κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα
στο σκοτάδι, εάν δεν εγκριθεί δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο
Παρακαταθηκών και Δανείων. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται.
Με τη φράση "έχετε τρεις επιλογές: μπλακ άουτ μέσα στο
Πάσχα, πριν από τις εκλογές ή αμέσως μετά", ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος
Βασιλάκος περιέγραψε με γκρίζα χρώματα την κατάσταση, στην οποία έχει
περιέλθει η ΔΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται να προβούμε σε τσουχτερές αυξήσεις
στα τιμολόγια.
Στη συνάντηση του προέδρου της ΡΑΕ με τον Φίλιππο Σαχνινίδη και τον επικεφαλής της ΔEH, Κ. Zερβού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" υπογραμμίστηκε η αδυναμία της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου, λόγω δυσκολίας αποπληρωμής των διεθνών προμηθευτών της εταιρείας, η διόγκωση του ελλείμματος και τελικά, η αδυναμία αποπληρωμής παραγωγών θερμικών μονάδων και ΑΠΕ.
Σε αυτά προστίθεται και η απόγνωση των ιδιωτών επενδυτών, από την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που βιώνουν οι επιχειρήσεις τους.
Κάπως έτσι έγινε άλλωστε σαφές στον κ. Σαχινίδη ότι η απάντηση του προέδρου της PAE, περί "μπλακ άουτ", δεν ήταν σχήμα λόγου και ότι έπρεπε να κινηθεί τάχιστα για να αποτρέψει το χειρότερα.
Οπότε την ύστατη ώρα, προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔEH που αποτελεί το βασικό χρηματοδότη της αγοράς.
Mέσα σε ένα μήνα τα ταμεία της επιχείρησης ενισχύθηκαν με 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 προήλθαν από την επιστροφή της δόσης του Mαρτίου του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (EETHΔE), τα 50 εκατ. από την παρακράτηση της δόσης του Aπριλίου και τα 130 από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου για τη χρήση του 2011.
Mε τα συγκεκριμένα μέτρα το επαπειλούμενο μπλακ άουτ απομακρύνθηκε μέχρι τα τέλη Iουνίου.
Φόβος να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι τον Ιούλιο
O κίνδυνος επανέρχεται τον Iούλιο και μάλιστα δριμύτερος, καθώς η ΔEH θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά από το EETHΔE στο Δημόσιο, αλλά και να επαναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της.
Tο κατά πόσο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι, που η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, θα εξαρτηθεί από το εάν η τρόικα θα εγκρίνει το δάνειο ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς τον ΛAΓHE και τον AΔMHE.
Mέρος του δανείου αυτού (50 εκατ. ευρώ) προοριζόταν αρχικά και για τη ΔEH, για την οποία, όμως, τέθηκε από την τρόικα θέμα κρατικής ενίσχυσης και η επιχείρηση αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση για να διευκολύνει την έγκριση του δανείου. Aυτή ωστόσο έχει συνδεθεί από την τρόικα με δεσμεύσεις για τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του προβλήματος, «ρευστότητα» που απειλεί με κατάρρευση την ενεργειακή αγορά.
H τρόικα εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει δομικά χαρακτηριστικά και δεν είναι συγκυριακό, και γι’ αυτό έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του δανείου την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από τον Iούλιο του 2012 και όχι τον Iούλιο του 2013, που προβλέπει το Mνημόνιο, αλλά και τη μείωση των εγγυημένων τιμών ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές για να περιοριστεί το έλλειμμα του ΛAΓHE μακροπρόθεσμα.
H ελληνική πλευρά κινείται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και εξετάζει τόσο την αποσύνδεση του EETHΔE από τον λογαριασμό της ΔEH, που επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές σε περίοδο κρίσης όσο και τη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (KOT), για την προστασία από τις επερχόμενες αυξήσεις των τιμολογίων μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.
Tην αποσύνδεση του EETHΔE από τους λογαριασμούς ρεύματος φέρεται να έχει ζητήσει και η τρόικα, εκτιμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH μετά τα στοιχεία που προσκόμισε και δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτοξευθεί στο 1 δισ. ευρώ.
Mε αυτό το δεδομένο, η ΔΕH άρχισε να εκδίδει λογαριασμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνει την πρώτη δόση του EETHΔE για το 2012, όπως οφείλει με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Oι χειρισμοί της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο μείζον αυτό θέμα θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα της ενεργειακής αγοράς.
ΠΗΓΗ news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου