Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Παραίτηση Μόρσι εδώ και τώρα ζητούν οι διαδηλωτές

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια πολιτών έχουν υπογράψει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Οι διαδηλωτές ζητούν εδώ και τώρα την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι αντίπαλοί του λένε ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα προβλήματα ασφάλειας που επικρατούν σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα τους στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που έριξε πέρσι τον πρώην ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ.


Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες από την επέτειο εκλογής του Μόρσι. Οι επικριτές του λένς πως έχει θέσει την ισλαμική ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πάνω από τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας.
Στο Κάιρο, οι διαδηλωτές φωνάζουν διαρκώς: «Irhal Irhal!» δηλαδή «Φύγε» ενώ πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.


Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Αύγυπτο
Στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία. Μια μεγάλη εξέδρα έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία της διώρυγας του Σουέζ όπου οι διαδηλωτές ελέγχουν την ταυτότητα όσων μπαίνουν και βγαίνουν έξω από την πλατεία.

Διχασμένη η κοινή γνώμη
Ο Μόρσι κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι δεν γνωρίζουν να χάνουν και ότι, ακόμη, υποστηρίζονται από μπράβους που στήριζαν και τον Μουμπάρακ ενώ έχει στο πλευρό του ισλαμιστές που δηλώνουν ότι θα τον προστατέψουν.
Από την πλευρά τους ακτιβιστές λένε πως περισσότερα από 22 εκατομμύρια πολιτών έχουν υπογράψει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ολα ξεκίνησαν από το κίνημα «Ταμαρόντ» (εξέγερση στα αραβικά) το οποίο άρχισε να καλεί σε διαδηλώσεις και μετά ακολούθησαν οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πολλοί απλοί Αιγύπτιοι πολίτες είναι εξοργισμένοι από τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του Μόρσι και έχουν κατέβει να διαδηλώνουν εναντίον του.

Ο Χανάν Μπακρ, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά από το Ντουμπάι θέλει να γίνει μια «δεύτερη αιγυπτιακή επανάσταση». Μιλώντας στο BBC είπε χαρακτηριστικά: «Ηρθα εδώ ελπίζοντας ότι θα παραμείνουμε στους δρόμους και το καθεστώς της Αδελφότητας θα ανατραπεί. Αν η Αίγυπτος βρίσκεται κάτω από εξτρεμιστικό ισλαμικό καθεστώς τότε θα επηρεαστεί όλη η ευρύτερη περιοχή».

Τέλος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα μιλώντας στη Νότια Αφρική κάλεσε «όλα τα κόμματα να μην ασκούν βία και ζήτησε από την αστυνομία και τον στρατό να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση».



















ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου