Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τουρκία: Ισόβια στον Μπασμπούγ και σε δύο για την υπόθεση «Εργκένεκον»

Σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη από την καταδίκη του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου - Ποινές φυλάκισης από έξι μέχρι 50 χρόνια - Αθωώθηκαν 21 από τους κατηγορούμενους - Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί - Eπεισόδια έξω από το δικαστήριο της Σηλυβρίας
Βαριές ποινές σε κατηγορούμενους για την υπόθεση Εργκένεκον.



Σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη από την ισόβια κάθειρξη στην οποία καταδικάστηκε ο απόστρατος στρατηγός Μπασμπούγ για το ρόλο του στη συνωμοσία «Εργκένεκον», η οποία είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό δικαστήριο της Σηλυβρίας στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε σε ισόβια και τον δημοσιογράφο Τουντζάι Οζκάν αλλά και τον εν αποστρατεία στρατηγό Βελί Κιουτσούκ.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους -μεταξύ των οποίων ένας ιστορικός, απόστρατοι αξιωματούχοι του στρατού, δημοσιογράφοι και συγγραφείς- καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από έξι έως σχεδόν 50 ετών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Αρίφ Ντογάν καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 47 ετών, ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή κάθειρξης και ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανίσαλι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών.

Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, τον αντισυνταγματάρχη, Μουσταφά Ντονμέζ σε 49 χρόνια κάθειρξη. Ο Ντονμέζ νωρίτερα είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, όταν οι Αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ταξιδέψει με πλοίο για την κηδεία του γιου του, υπό τον φόβο απόδρασής του.

Το στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόματος Μουσταφά Μπαλμπάι καταδικάστηκε σε 24ετή κάθειρξη.

Το δικαστήριο ανακοινώνει τις αποφάσεις του ξεχωριστά για τον καθέναν από τους κατηγορούμενους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται αξιωματικοί του στρατού, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί καθώς και ο απόστρατος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Αθώωθηκαν 21

Παράλληλα, 21 εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται. Η υπόθεση απορρίφθηκε για τρεις υπόπτους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δικών για την Εργκενεκόν.

Για την υπόθεση, που ξεκίνησε του 2007 με την ανακάλυψη 27 χειροβομβίδων σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, έχουν συλληφθεί μερικές από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, των αντιπροέδρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι, καθώς και των δημοσιογράφων Τουντζάι Οζκάν και Ιλχάν Σελτζούκ.

Οι 275 κατηγορούμενοι, 66 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί, περιμένουν την ετυμηγορία.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ένα δίκτυο αποτελούμενο από εθνικιστές με την κωδική ονομασία «Εργκένεκον», επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οργανώνοντας βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες ώστε να προλειανθεί το έδαφος για επέμβαση του στρατού.

Επεισόδια έξω από το δικαστήριο


Νωρίτερα έξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν επεισόδια και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σηλυβρία παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους. Στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών. ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου