Υπέρ της συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» τάχθηκε ο Ευ.Βενιζέλος επιχειρηματολογώντας ότι δεν θα χαθεί η αυτοτέλεια του κόμματος - Πρότεινε νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας κάποιον σαν τον Μίκη Θεοδωράκη - Ολοκληρλωθηκε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Υπέρ της συμπόρευσης με την Κίνηση των «58» τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον «εκτσογλανισμό» στην κοινωνία, προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε κυβερνητικά θέματα και παράλληλα απευθύνθηκε σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για τις επιλογές του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επίσης αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη μιλώντας για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τους «58» σημείωσε ότι αυτοί είπαν ότι καλούν τα κόμματα και τις Κινήσεις, ενώ κανείς δεν έθεσε σε αμφισβήτηση το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και όποιος το έκανε θα το έκανε κατά λάθος και από κεκτημένη ταχύτητα. Υπενθύμησε ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου κεντροαριστερού πόλου τύπου ιταλικής Ελιάς.
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα στελέχη του καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκφασισμού και του "εκτσογλανισμού". Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε ως όχημα για να εκραστεί η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργούν συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία. Σε εκείνο το σημείο πρόσθεσε πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έλλειψη συλλογικής αυτοπροστασίας, τη στιγμή που είναι παράταξη, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σημείωσε, είναι εκλογικό όχημα
Σε ό,τι αφορά στη ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε τη λύπη του που "θέλησε να μείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού της κομματικού εαυτού". Για το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπογράμμισε ότι ήταν "ο μόσχος ο συτευτός" και ότι επιθυμία του από τότε ήταν η συγκρότηση προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης.
Είπε ότι στο διάλογο που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά η πρόσκληση είναι ανοιχτη σε όλα τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και είπε χαρακτηριστικά: "Ξέρουν που είναι το σπίτι τους".
Μιλώντας για τα εσωτερικά του κόμματος σημείωσε πως ποτέ δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε μια βασική πολιτική απόφαση ακέραια και ολοκληρωμένα.
Υπερασπίστηκε την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση συνεργασίας και υπογράμμισε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται να έχουν άλλοθι για τις επιλογές τους, πλην του ΠΑΣΟΚ και αυτό συμβαίνει, είπε, λόγω των αντιθέσεων μέσα στην παράταξη. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και στήριξαν την πολιτική και επαγγελματική τους υπόσταση σε αυτό και τώρα έχουν αποχωρήσει από αυτό.
Όσον αφορά στα κυβερνητικά θέματα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα ούτως ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, ότι επίκειται δημοσιονομικός σχεδιασμός μέχρι το 2016 χωρίς μέτρα, ότι επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ότι είναι πιθανή η επάνοδος της χώρας στις αγορές. Για την Τρόικα υπογράμμισε ότι δεν είναι ορθολογικός συνομιλητής και ότι δεν αντιλαμβάνεται τις αντοχές της κοινωνίας.
Για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές είπε ότι δεν θα δοθούν χρίσματα, αφού κατά την άποψή του έχουν τελειώσει οι μηχανιστικές προσεγγίσεις. Για τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση συμπόρευσης σε όλους εκείνους που εκφράζονται από την πλατόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και προανήγγειλε τη σύσταση κοινή οργανωτικής επιτροπής για συνδιάσκεψη των σχετικών κομμάτων και Κινήσεων.
Επίσης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, επιτροπής συνεργασίας ευρωεκλογών, ομάδας συνεργασίας που θα μετέχει στις επαφές και κοινές δράσεις, καθώς και νομαρχιακές επιτροπές μία σε κάθε περιοχή. "Το ζήτημα είναι να συναντηθούμε με όλους εκείνους που μοιράζονται το ίδιο αίτημα ευθύνης", είπε.
Επίσης εκτίμησε ότι δεν αντέχει η χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μιλώντας για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως θα πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την εθνική ενότητα και ανέφερε ως παράδειγμα τον Μίκη Θεοδωράκη.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε και ο βουλευτης Β' Αθήνας του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος χθες Σάββατο απουσίαζε από τις ψηφοφορίες για τους πλειστηριασμούς και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στη Βουλή. Το Σάββατο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσουν την απουσία του κ. Κακλαμάνη από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, απέδιδαν την απουσία του πρώην προέδρου της Βουλής σε ίωση.
Στην παρέμβασή του ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του και αναφορικά με τη Κεντροαριστερά είπε πως πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ. Επίσης τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του κόμματος.
Αν τεθεί θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η βάση του κόμματος, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του κόμματος κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η πλεύση της κυβέρνησης.
Πρότεινε «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, αλλαγή του φορολογικού νόμου και επανεκκίνηση με ανάπτυξη. Μίλησε για δύο μέτωπα πάλης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα πρότεινε να αλλάξει η ευρωπαϊκή συνθήκη και να συνταχθεί εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Απέναντι στην Κίνηση των «58» εμφανίστηκε θετικός και ζήτησε σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα σεβασμό του ΠΑΣΟΚ προς τους ανθρώπους αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν δέχτηκε την παρέμβαση ρώτησε το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής αν θέλουν να κατέβει από το βήμα των ομιλητών. Τότε κάποιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φωτογραφίζουν τον κ. Αντώνη Σαουλίδη, ακούστηκε να λέει: «Θα πάρουμε όλοι τον ίδιο χρόνο».
Τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης φανερά εκνευρισμένος είπε: «Προφανώς υπηρετείτε άλλους στόχους, δεν είναι σώμα αυτό» και αποχώρησε από την αίθουσα.
Προηγουμένως ο υπουργός Μεταφορών είχε υποστηρίξει ότι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, όχι ένα κλουβί στιγματισμένων, ένα συνονθύλευμα ηττημένων. Τόνισε, δε, ότι από το 2010 και μετά «συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για την πατρίδα».
Ο κ. Σαλαγιάννης είπε πως οι συνολικές δαπάνες του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι 110.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 2 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως την επόμενη χρονιά το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται 2,6 εκατ. ευρώ από κρατική χρηματοδότηση, όταν το 2013 χρωστούσε σε τράπεζες 11 εκατ. και το 2014 χρωστάει 12 εκατ. Είπε πως το 2011 η κρατική χρηματοδότηση για το ΠΑΣΟΚ ήταν 22 εκατ., ενώ συμπλήρωσε πως ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση δεν κατευθύνεται στα ταμεία του κόμματος.
Σε σχέση με τα έξοδα είπε πως στα προηγούμενα γραφεία μόνο οι λογαρισμοί της ΔΕΗ άγγιζαν τα 13.000 ευρώ, ενώ σήμερα τα ενοίκια που πληρώνει το κόμμα περιορίζονται στα 7.500 ευρώ.
Σημείωσε πως το βασικό έσοδο του κόμματος πλέον προέρχεται από τις προσφορές των βουλευτών, οι οποίες φτάνουν τα 17.000.
Τέλος αναφορικά με τους εργαζόμενους είπε πως 245 άτομα πληρώνονταν πέρυσι στις αρχές του χρόνου και παράλληλα υπήρχαν 118 αποσπασμένοι. Μόνο για την περίοδο 2006 έως 2011 προσελήφθησαν 60 άτομα. Σήμερα το κόμμα απασχολεί 83 άτομα και το ΙΣΤΑΜΕ 6. Επίσης είπε ότι φέτος απολύθηκαν 60 άτομα, τα οποία δεν εμφανίζονται καν στο κόμμα.
Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει παρουσία στις ευρωεκλογές με το όνομά του, τα σύμβολα και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Επίσης, εκτίμησε πως αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει δεν θα υπάρχει προσωπικός ρόλος για κανέναν. Εξέφρασε την άποψη πως η συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου θα πρέπει να εξελιχθεί σε ηγεμονική δύναμη και όχι να γίνει παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια.
«Απουσιάζει από τον πολιτικό μας λόγο η αφήγηση πώς φτάσαμε ως εδώ» πρόσθεσε και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει από ασυνήθιστες συγκρουσεις.
Ο κ. Όθωνας είπε πως «κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ» και ζήτησε την υπεράσπιση της παράταξης στη βάση «μίας επώδυνα ειλικρινούς και συγκεκριμένης αποτίμησης και αξιολόγησης της διαχρονικής μας πορείας με έμφαση στην περίοδο 2009- 2012 ως ενιαία και αδιαίρετη και όχι με κατατμήσεις όπως βολεύουν τις πολιτικές, προσωπικές, ακόμα και ψυχολογικές ή συναισθηματικές ανάγκες ενός έκαστου».
Τελειώνοντας ο κ. Όθωνας σημείωσε με νόημα: «Πρότασή μας η συλλογική συντεταγμένη κίνηση μας σ ’αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά, κάποιοι θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς».
Ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος κ. Θάνος Μωραΐτης. Για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου σημείωσε πως δεν στήνεται παράταξη όταν συναινούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες. Επιπρόσθετα πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι μαζί με τη χώρα θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ και «να μη διασυρόμαστε ως αποστάτες όταν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται πρόβατο επί σφαγή».
Υπέρ των συνεργασιών στο κεντροαριστερό χώρο, οι οποίες δεν θα φτάνουν μόνο μέχρι τις Ευρωεκλογές αλλά θα επεκταθεί και μετά από αυτές, τάχθηκε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε:
«Πιστεύω ότι η κοινή κάθοδος όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που εκτείνονται από το κέντρο ως τις παρυφές της ανανεωτικής αριστεράς στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του εγχειρήματος: Της αναγέννησης μας, από τις στάχτες της κρίσης και να μην σταματήσουμε στην απλή συμπόρευση στις Ευρωεκλογές».
ΠΗΓΗ protothema
Υπέρ της συμπόρευσης με την Κίνηση των «58» τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι καλλιεργεί τον «εκτσογλανισμό» στην κοινωνία, προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε κυβερνητικά θέματα και παράλληλα απευθύνθηκε σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για τις επιλογές του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επίσης αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη μιλώντας για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα αναφορικά με τους «58» σημείωσε ότι αυτοί είπαν ότι καλούν τα κόμματα και τις Κινήσεις, ενώ κανείς δεν έθεσε σε αμφισβήτηση το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και όποιος το έκανε θα το έκανε κατά λάθος και από κεκτημένη ταχύτητα. Υπενθύμησε ότι ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου κεντροαριστερού πόλου τύπου ιταλικής Ελιάς.
Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τα στελέχη του καλλιεργούν το υπόστρωμα του εκφασισμού και του "εκτσογλανισμού". Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε ως όχημα για να εκραστεί η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργούν συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία. Σε εκείνο το σημείο πρόσθεσε πως στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έλλειψη συλλογικής αυτοπροστασίας, τη στιγμή που είναι παράταξη, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σημείωσε, είναι εκλογικό όχημα
Σε ό,τι αφορά στη ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε τη λύπη του που "θέλησε να μείνει περιχαρακωμένη στα όρια του μικρού της κομματικού εαυτού". Για το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπογράμμισε ότι ήταν "ο μόσχος ο συτευτός" και ότι επιθυμία του από τότε ήταν η συγκρότηση προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης.
Είπε ότι στο διάλογο που έχει ανοίξει για την Κεντροαριστερά η πρόσκληση είναι ανοιχτη σε όλα τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και είπε χαρακτηριστικά: "Ξέρουν που είναι το σπίτι τους".
Μιλώντας για τα εσωτερικά του κόμματος σημείωσε πως ποτέ δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε μια βασική πολιτική απόφαση ακέραια και ολοκληρωμένα.
Υπερασπίστηκε την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση συνεργασίας και υπογράμμισε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται να έχουν άλλοθι για τις επιλογές τους, πλην του ΠΑΣΟΚ και αυτό συμβαίνει, είπε, λόγω των αντιθέσεων μέσα στην παράταξη. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και στήριξαν την πολιτική και επαγγελματική τους υπόσταση σε αυτό και τώρα έχουν αποχωρήσει από αυτό.
Βενιζέλος: Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποκατασταθούν αδικίες
Όσον αφορά στα κυβερνητικά θέματα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα ούτως ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, ότι επίκειται δημοσιονομικός σχεδιασμός μέχρι το 2016 χωρίς μέτρα, ότι επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ότι είναι πιθανή η επάνοδος της χώρας στις αγορές. Για την Τρόικα υπογράμμισε ότι δεν είναι ορθολογικός συνομιλητής και ότι δεν αντιλαμβάνεται τις αντοχές της κοινωνίας.
Για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές είπε ότι δεν θα δοθούν χρίσματα, αφού κατά την άποψή του έχουν τελειώσει οι μηχανιστικές προσεγγίσεις. Για τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση συμπόρευσης σε όλους εκείνους που εκφράζονται από την πλατόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και προανήγγειλε τη σύσταση κοινή οργανωτικής επιτροπής για συνδιάσκεψη των σχετικών κομμάτων και Κινήσεων.
Επίσης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, επιτροπής συνεργασίας ευρωεκλογών, ομάδας συνεργασίας που θα μετέχει στις επαφές και κοινές δράσεις, καθώς και νομαρχιακές επιτροπές μία σε κάθε περιοχή. "Το ζήτημα είναι να συναντηθούμε με όλους εκείνους που μοιράζονται το ίδιο αίτημα ευθύνης", είπε.
Επίσης εκτίμησε ότι δεν αντέχει η χώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μιλώντας για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως θα πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την εθνική ενότητα και ανέφερε ως παράδειγμα τον Μίκη Θεοδωράκη.
Παρών ο Απόστολος Κακλαμάνης
Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε και ο βουλευτης Β' Αθήνας του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος χθες Σάββατο απουσίαζε από τις ψηφοφορίες για τους πλειστηριασμούς και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στη Βουλή. Το Σάββατο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογήσουν την απουσία του κ. Κακλαμάνη από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, απέδιδαν την απουσία του πρώην προέδρου της Βουλής σε ίωση.
Ανδρουλάκης: Όχι στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ
Στην παρέμβασή του ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του και αναφορικά με τη Κεντροαριστερά είπε πως πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ. Επίσης τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του κόμματος.
Θετικός σε συμπόρευση με τους «58» ο Σκανδαλίδης
Αν τεθεί θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η βάση του κόμματος, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του κόμματος κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η πλεύση της κυβέρνησης.
Πρότεινε «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, αλλαγή του φορολογικού νόμου και επανεκκίνηση με ανάπτυξη. Μίλησε για δύο μέτωπα πάλης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα πρότεινε να αλλάξει η ευρωπαϊκή συνθήκη και να συνταχθεί εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Απέναντι στην Κίνηση των «58» εμφανίστηκε θετικός και ζήτησε σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα σεβασμό του ΠΑΣΟΚ προς τους ανθρώπους αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία.
Κατήγγειλε και αποχώρησε ο Χρυσοχοΐδης από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
Αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκνευρισμένος από την παρέμβαση του προεδρεύοντος της διαδικασία Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος του συνέστησε να συντομεύει γιατί είχε ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο.Ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν δέχτηκε την παρέμβαση ρώτησε το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής αν θέλουν να κατέβει από το βήμα των ομιλητών. Τότε κάποιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φωτογραφίζουν τον κ. Αντώνη Σαουλίδη, ακούστηκε να λέει: «Θα πάρουμε όλοι τον ίδιο χρόνο».
Τότε ο κ. Χρυσοχοΐδης φανερά εκνευρισμένος είπε: «Προφανώς υπηρετείτε άλλους στόχους, δεν είναι σώμα αυτό» και αποχώρησε από την αίθουσα.
Προηγουμένως ο υπουργός Μεταφορών είχε υποστηρίξει ότι χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ της αλλαγής, όχι ένα κλουβί στιγματισμένων, ένα συνονθύλευμα ηττημένων. Τόνισε, δε, ότι από το 2010 και μετά «συμμετέχουμε στην κυβέρνηση για την πατρίδα».
Τη χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ο Ν. Σαλαγιάννης
Αναφορά στα οικονομικά στοιχεία του κόμματος έκανε ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ κ. Σαλαγιάννης και τα συνέκρινε με τις προηγούμενες περιόδους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Σαλαγιάννης είπε πως οι συνολικές δαπάνες του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι 110.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 2 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως την επόμενη χρονιά το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται 2,6 εκατ. ευρώ από κρατική χρηματοδότηση, όταν το 2013 χρωστούσε σε τράπεζες 11 εκατ. και το 2014 χρωστάει 12 εκατ. Είπε πως το 2011 η κρατική χρηματοδότηση για το ΠΑΣΟΚ ήταν 22 εκατ., ενώ συμπλήρωσε πως ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση δεν κατευθύνεται στα ταμεία του κόμματος.
Σε σχέση με τα έξοδα είπε πως στα προηγούμενα γραφεία μόνο οι λογαρισμοί της ΔΕΗ άγγιζαν τα 13.000 ευρώ, ενώ σήμερα τα ενοίκια που πληρώνει το κόμμα περιορίζονται στα 7.500 ευρώ.
Σημείωσε πως το βασικό έσοδο του κόμματος πλέον προέρχεται από τις προσφορές των βουλευτών, οι οποίες φτάνουν τα 17.000.
Τέλος αναφορικά με τους εργαζόμενους είπε πως 245 άτομα πληρώνονταν πέρυσι στις αρχές του χρόνου και παράλληλα υπήρχαν 118 αποσπασμένοι. Μόνο για την περίοδο 2006 έως 2011 προσελήφθησαν 60 άτομα. Σήμερα το κόμμα απασχολεί 83 άτομα και το ΙΣΤΑΜΕ 6. Επίσης είπε ότι φέτος απολύθηκαν 60 άτομα, τα οποία δεν εμφανίζονται καν στο κόμμα.
Σαχινίδης: «Δεν ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ»
«Δεν ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ, δεν κρυβόμαστε, είμαστε απέναντι στον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό», είπε στην ομιλία ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει παρουσία στις ευρωεκλογές με το όνομά του, τα σύμβολα και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Επίσης, εκτίμησε πως αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει δεν θα υπάρχει προσωπικός ρόλος για κανέναν. Εξέφρασε την άποψη πως η συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου θα πρέπει να εξελιχθεί σε ηγεμονική δύναμη και όχι να γίνει παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια.
Καρχιμάκης: Να μην διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ στο στομάχι της Δεξιάς
«Να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα στο στομάχι της Δεξιάς», είπε ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.«Απουσιάζει από τον πολιτικό μας λόγο η αφήγηση πώς φτάσαμε ως εδώ» πρόσθεσε και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει από ασυνήθιστες συγκρουσεις.
Αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Μ. Όθωνα
Αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησε ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Μανώλης Όθωνας, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα των Παπανδρεϊκών βουλευτών.Ο κ. Όθωνας είπε πως «κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ» και ζήτησε την υπεράσπιση της παράταξης στη βάση «μίας επώδυνα ειλικρινούς και συγκεκριμένης αποτίμησης και αξιολόγησης της διαχρονικής μας πορείας με έμφαση στην περίοδο 2009- 2012 ως ενιαία και αδιαίρετη και όχι με κατατμήσεις όπως βολεύουν τις πολιτικές, προσωπικές, ακόμα και ψυχολογικές ή συναισθηματικές ανάγκες ενός έκαστου».
Τελειώνοντας ο κ. Όθωνας σημείωσε με νόημα: «Πρότασή μας η συλλογική συντεταγμένη κίνηση μας σ ’αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά, κάποιοι θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς».
Μωραΐτης: Δημοκρατική Παράταξη με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ
Ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος κ. Θάνος Μωραΐτης. Για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου σημείωσε πως δεν στήνεται παράταξη όταν συναινούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες. Επιπρόσθετα πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη ότι μαζί με τη χώρα θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ και «να μη διασυρόμαστε ως αποστάτες όταν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται πρόβατο επί σφαγή».
Χριστοφιλοπούλου: Υπέρ των συνεργασιών στο κεντροαριστερό χώρο
Υπέρ των συνεργασιών στο κεντροαριστερό χώρο, οι οποίες δεν θα φτάνουν μόνο μέχρι τις Ευρωεκλογές αλλά θα επεκταθεί και μετά από αυτές, τάχθηκε η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε:
«Πιστεύω ότι η κοινή κάθοδος όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων που εκτείνονται από το κέντρο ως τις παρυφές της ανανεωτικής αριστεράς στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του εγχειρήματος: Της αναγέννησης μας, από τις στάχτες της κρίσης και να μην σταματήσουμε στην απλή συμπόρευση στις Ευρωεκλογές».
ΠΗΓΗ protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου