Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το σχέδιο Τσαυτάρη για το γάλα: Τρία ράφια και ελληνική σήμανση

Διαφορετική η «φόρμουλα» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από αυτήν του Κωστή Χατζηδάκη - Αλλάζει η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή - Τι προβλέπεται για τις συσκευασίες, το παστεριωμένο γάλα και το γάλα υψηλής ή υπερηψηλής θερμικής επεξεργασίας - Καταργείται ο όρος «φρέσκο». Με ευκρινή σήμανση για την ελληνική προέλευση του και σε τρία διαφορετικά ράφια, ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας που υφίσταται και την ημερομηνία λήξης του, θα διατίθεται το γάλα, σύμφωνα με την πρόταση που διαμόρφωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα, όταν αυτό κατατεθεί επισήμως στη Βουλή.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τσαυτάρη, η οποία, κατά ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκει σύμφωνους τους βουλευτές που αντιδρούσαν τις προηγούμενες ημέρες στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης να υιοθετήσει τη ρύθμιση που περιείχε η λεγόμενη εργαλειοθήκη του τρόικα, στην αγορά γάλακτος θα υπάρχουν οι εξής διαχωρισμοί:

- Πρώτον, οι συσκευασίες θα φέρουν ένδειξη με «ελληνικό σήμα» και το γάλα αυτής της προέλευσης θα διακρίνεται από τα «άλλα γράμματα», όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που παρέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον συνάδελφό του υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και έχει στη διάθεσή του το «protorhema.gr».

- Δεύτερον, το γάλα θα διαχωρίζεται αφενός σε «παστεριωμένο» που θα αφορά την παραγωγή που υφίσταται επεξεργασία σε 71 με 73 βαθμούς Κελσίου και για 15 δευτερόλεπτα και η διάρκεια ζωής του θα είναι μέχρι 6 ή 7 ημέρες. Αφετέρου, θα διατίθεται το «γάλα υψηλής ή υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας από 84 έως 140 βαθμούς Κελσίου, με ημερομηνίας λήξης έως τις 45 ημέρες.

- Τρίτον, οι συσκευασίες του γάλακτος θα τοποθετούνται σε διαφορετικά ράφια και ειδικότερα: Θα υπάρχει το «ράφι μιας ημέρας» στο οποίο το γάλα θα παραμένει για ένα εικοσιτετράωρο και στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε άλλο «ράφι παστεριωμένου γάλακτος», όπου θα παραμένει μέχρι 6 ή 7 ημέρες. Σε ένα τρίτο ράφι θα τοποθετούνται τα γάλατα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τα οποία θα παραμένουν θα βρίσκονται εντός ή εκτός ψυγείου ανάλογα με τον χρόνο και το ύψος της επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Διαφορετική η πρόταση Χατζηδάκη

Η πρόταση, πάντως, του κ. Τσαυτάρη, αν και φέρεται να έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Χατζηδάκη, δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε ατύπως.

Στην εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, που οι πληροφορίες θέλουν να αλλάζει άρδην, πριν από την επίσημη κατάθεση στη Βουλή, δεν γίνεται αναφορά στη χώρα προέλευσης του γάλακτος, ενώ υπάρχει ο παλαιός διαχωρισμός σε «γάλα δύο ημερών», ενώ για το χαμηλής παστερίωσης γάλα αναφέρεται ότι η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.

Ολόκληρη η εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης έχει ως εξής:

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ.8: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1. α.    Για τους αγοραστές αγελαδινού γάλακτος, πριν από την έναρξη δραστηριότητας και την πρώτη αγορά οποιασδήποτε ποσότητας γάλακτος από τους παραγωγούς, ακολουθείται η διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β’ 1688) ΚΥΑ με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.»

β.    Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 της ΥΑ 341263/18.11.2008 (Β΄ 2402), όπως ισχύει, καταργείται.

2. α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του από 2/16.5.1959 Β.Δ. (Α’ 89) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. α) Ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,70 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωμένο» και «γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.

Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 12 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».

β) Ως «γάλα υψηλής παστερίωσης» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C.  Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.

Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «γάλα» και «υψηλής παστερίωσης», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.

Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης «παστεριωμένο»  χωρίς τη συνοδεία της φράσης «υψηλής παστερίωσης».

β.    Οι συσκευασίες γάλακτος της προηγούμενης υποπερίπτωσης που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ενδείξεις εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος  του παρόντος νόμου.

3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 248/1914 (Α΄ 110) καταργούνται.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου