Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πώς και πόσοι θα πάρουν τα 525 εκατ. ευρώ «κοινωνικό μέρισμα»

Αφορολόγητο χωρίς κρατήσεις - Δεν θα συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο - Θα κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ - Δικαιούχοι: Εξετάζονται σενάρια για ελάχιστο εισόδημα έως 6.000 ευρώΜε... μεταχρονολογημένες «κοινωνικές επιταγές» θα μοιράσει η κυβέρνηση τα 525 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα στους περίπου 1.000.000 δικαιούχους.

Οι ακριβείς όροι και τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία θα καθοριστούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται μόνο το ποσόν και οι γενικές κατηγορίες των κοινωνικών ομάδων που θα το λάβουν.


Ορίζεται ότι οι δράσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο-τριών μηνών το πολύ, κατά περίπτωση, ενώ εισάγεται και ο θεσμός της «κοινωνικής επιταγής» για όσους κάνουν χρήση των παροχών σε βάθος χρόνου και όχι «μια κι έξω».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μετά και τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών:

-          από τα 450 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σαν κοινωνικό μέρισμα, τα ποσά θα κυμαίνονται από περίπου 500 ευρώ για άγαμους με χαμηλά εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους ή τρίτεκνους με άνεργο γονέα κλπ. Για 4μελή οικογένεια το επίδομα εκτιμάται σε περίπου 800 ευρώ.

-           τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως και το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι, θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Εξετάζονται σενάρια για ελάχιστο εισόδημα έως 6.000 ευρώ, που θα υπολογίζεται με βάση το «ισοδύναμο» (δηλαδή συντελεστής 1 για σύζυγο, 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί), αλλά και 50.000 έως 250.000 ευρώ συνολική ακίνητη περιουσία (για ζευγάρι το 50.000 διπλασιάζεται και γίνεται 100.000 ευρώ).

-          το ποσό θα μείνει αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις, αλλά και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη στο Δημόσιο.

-          για τους ελεύθερους επαγγελματίες μάλλον θα ληφθεί απόφαση με βάση διακοπή εργασιών, για τους αγρότες θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί φορολογούνταν με τεκμαρτό μέχρι πέρυσι).

-           πάνω από 20.000.000 ευρώ διατηρούνται σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» για νέους ανέργους, που θα προκύψουν μετά την υποβολή των φετινών δηλώσεων

-          Άλλα 35.000.000 θα διατεθούν για να λάβουν από 500 ευρώ 70.000 ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, όπως προωθείται για κατάθεση, προβλέπει:

-              Διατίθεται ποσό 450.000.000 ευρώ από το Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

-              Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

-              Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

-              Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

-              Με υπουργικές αποφάσεις καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων για άστεγους. Καθιερώνεται η λειτουργία Κέντρων Ημέρας Αστέγων, Κοινωνικών Ξενώνων κλπ .

-               Ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση προγράμματα ή δράσεις, κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, ορίζονται τα προγράμματα ή δράσεις στέγασης, σίτισης και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στην ομάδα στόχο των αστέγων.

-              Ως δυνητικό μέσο παροχής υπηρεσιών ή αγαθών στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων ή δράσεων καθιερώνεται η Κοινωνική Επιταγή. Η Κοινωνική Επιταγή ενσωματώνει την αξία συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής, η οποία είναι ατομική και παρέχεται στο δικαιούχο του προγράμματος που την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή των συγκεκριμένων αγαθών ή/και υπηρεσιών. Οι προδιαγραφές, η διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των δυνητικών παρόχων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, οι φορείς υλοποίησης καθώς και κάθε άλλο θέμα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος καθορίζονται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών.

-              Κατά την πρώτη εφαρμογή, η ανάθεση των προγραμμάτων ή δράσεων είτε μέσω προκηρύξεων είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου