Η κυβέρνηση αποφεύγει τις μακρόπνοες προβλέψεις για τη στάση της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επόμενη ημέρα της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να έχει πιο «ακριβή» εικόνα για τη συνολικότερη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών….
Του Κώστα Πασίση
“Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, δηλώνοντας: «Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα». Ενώ εκτίμησε ότι στο πεδίο δεν θα υπάρξει κινητικότητα
Στο ερώτημα αν υπάρξει ηρεμία την περίοδο του καλοκαιριού ή νέες προκλήσεις, η απάντηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να μεταβάλλει την πολιτική της στο Αιγαίο και την Κύπρο, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αλλά για το καλοκαίρι δε βλέπουν …φουρτούνες στο Αιγαίο.
Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ο Πρωθυπουργός, μαζί με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και το διπλωματικό επιτελείο θα χαράξουν τη τακτική της επόμενης ημέρας, που είναι προσηλωμένη στη ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας.
Στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι δυο.
Το πρώτο είναι να υπάρξει μια μικρή …ανάπαυλα σε ρητορικό διπλωματικό επίπεδο, καθότι ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη κοινή «φωτογραφία» με τον Τζο Μπάιντεν που ήθελε για να εκτονώσει την ένταση στο εσωτερικό της χώρας του.
Προς επίρρωση αυτού, ο φιλοκυβερνητικός Τουρκικός τύπος πανηγυρίζει για τη συνάντηση των δύο ηγετών, πλέκοντας το εγκώμιο του σουλτάνου…
Στην κατεύθυνση αυτή, της αποφυγής των προκλήσεων, λειτουργεί και η σύσταση του Αμερικανού προέδρου «για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», κάτι που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον.
Στην ίδια παράγραφο κάνει focus και το Μαξίμου, προσμετρώντας την στα χειροπιαστά κέρδη της, από τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σενάρια κλιμάκωσης και τα αμερικανικα F-35
Το δεύτερο σενάριο, για πολλούς το επικρατέστερο, προβλέπει τη συνέχιση της έντασης και των κλιμακούμενων προκλήσεων, από πλευράς Τουρκίας, με δεδομένο ότι ο Σουλτάνος δεν προτίθεται να …εξαφανίσει το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας.
Ίσως τον …αποσύρει για κάποιο διάστημα, μέχρι να τον επικαιροποιήσει, προσθέτοντας ακόμη καμιά δεκαριά ελληνικά νησιά…
Σε αυτό το σενάριο ο Ερντογάν δεν κάθεται …φρόνιμα.
Άλλωστε στη συνέντευξη τύπου, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μαδρίτη επιτέθηκε στην Ελλάδα που, όπως είπε, «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει».
Ενώ θυμήθηκε και τα νησιά, που ξέχασε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να εξοπλίζονται…
Η ελληνική προσοχή εστιάζεται και στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί στα ανατολίτικα παζάρια που κάνει για να πιέσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Το δεύτερο επικίνδυνο σημείο είναι τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που ετοιμάζονται για έξοδο με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά άγνωστο σημείο έρευνας…
Ο Άγγελος Συρίγος, αν. καθηγητής διεθνών σχέσεων και υφυπουργός Παιδείας, δεν αποκλείει τίποτε αναφορικά με τα σχέδια των τούρκων για τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο προσθέτει ότι «ο Ερντογάν δεν επιζητεί κάποιο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αλλά εύκολες επικοινωνιακές νίκες».
Ένας επιπλέον λόγος που οι τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν είναι ότι η αντιπολίτευση συνεχώς «προβοκάρει» τον Ερντογάν λέγοντας ότι στο τέλος θα γίνει και …κουμπάρος με τον Μητσοτάκη.
Ενώ τούρκος βουλευτής άσκησε σκληρή κριτική στον Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο δεν αναγνωρίζει
«Στην Μαδρίτη ο ηγέτης της νοτίου Κύπρου τον οποίο δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Φαίνεται ότι το πραγματικό βέτο έχει αρθεί απόψε», τόνισε σκωπτικά στο τουίτερ.
Εκτός όμως από το διπλωματικό μπρα ντε φερ Ελλάδας – Τουρκίας που είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προέβη και σε μια κίνηση ουσίας.
Η Αθήνα υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35.
Τα εν λόγω αεροσκάφη αλλάζουν τελείως τις στρατιωτικές ισορροπίες και η Ελλάδα αποκτά όχι μόνο υπεροχή, αλλά και κυριαρχία στο Αιγαίο. Και ως γνωστόν αυτή είναι η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου