ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Με την Άγκυρα να εκλιπαρεί λαμβάνοντας υποσχέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τα F-16 Viper, η υπογραφή του υπουργού Εθνικής άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο επίσημο αίτημα για τα F-35, σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
- Στη γείτονα η είδηση της αποστολής του επίσημου αιτήματος για τα Ελληνικά F-35 δεν ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαν ν’ ακούσουν, γνωρίζοντας πως η χώρα τους θα μπορούσε από το 2021 να έχει τα πρώτα πέντε stealth αεροσκάφη. Πάντως την ώρα που ο Τζο Μπάϊντεν γνέφει προς τον Ταγίπ Ερντογάν πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος στο Κογκρέσο, η Πολεμική Αεροπορία άλλαξε ήδη σελίδα.
Το είχε κάνει νωρίτερα, με τα αεροσκάφη 4,5 γενιάς Rafale F3R, αλλά όπως φάνηκε στο αεροπορικό Επιτελείο γράφουν πολύ γρήγορα τις σελίδες της ιστορικής συνέχειας του όπλου, επιχειρώντας η HAF να γίνει το μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής, εξυπηρετώντας τα Εθνικά συμφέροντα.
Με 145 διαλειτουργικά μαχητικά, F-16 & Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30 και F-4 Phantom, η Πολεμική Αεροπορία μετατρέπεται κάθε μέρα σε μια ισχυρότατη αεροπορική δύναμη με ιπταμένους και μηχανικούς άρτια καταρτισμένους, ικανούς για κάθε είδους αποστολή.
Και επειδή το F-35 θ’ απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα, η USAF ήδη στέλνει στην Σούδα (όπως έχουμε επισημάνει εδώ και μέρες) 10 stealth αεροσκάφη που θα πετάξουν φτερό με φτερό με όλους τους τύπους των Ελληνικών αεροσκαφών. Σίγουρα η μακρά διαδικασία απόκτησης των F-35 προβλέπει διαρκή τετ α τετ του αεροπορικού Επιτελείου με την Αμερικανική ομάδα του Stealth αεροσκάφους, αλλά και με την Αμερικανική κυβέρνηση, ιδίως σ’ ότι αφορά την «φαρέτρα» του αεροσκάφους 5ης γενιάς.
Και σε αυτό το σημείο, θα φανεί το αν και κατά πόσο η Αμερική έχει αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά την Πολεμική Αεροπορία. Άλλωστε υπάρχουν ήδη διερευνητικές επαφές και ερωτήματα περί του οπλισμού που θα μπορούν να φέρουν τα «μπλε» F-35.
Τροχοδρόμηση το 2029-2030 βλέπουν οι αεροπόροι…
Πάντως τα όσα έλεγαν προ της LOR διάφορες πηγές ότι από το 2027 και μετά δεν αποκλείεται να δούμε F-35 να τροχοδρομούν σε Ελληνική αεροπορική βάση, μάλλον σύμφωνα με ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει να το ξεχάσουμε, διότι τότε ο αρχικός πυρήνας των stealth ιπταμένων και μηχανικών θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα μαθαίνουν όλα τα μυστικά της νέας αεροπορικής πλατφόρμας. Δηλαδή το 2027- 2028, τα πρώτα F-35 θα έχουν «φορέσει» τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά θα παραμείνουν στο Αμερικανικό έδαφος όπου εκεί ιπτάμενοι και μηχανικοί θα εκπαιδεύονται στο νέο τύπο.
Αυτό είχε γίνει, για όσους θυμούνται, με τους Τούρκους αεροπόρους που είχαν ξεκινήσει να πετούν με τα πρώτα 5 F-35 που είχαν στο ουραίο την ημισέληνο. Αλλά το γινάτι του Ταγίπ Εντογάν οδήγησε στην εκδίωξη των Τούρκων ιπταμένων και μηχανικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα τουρκικά stealth αεροσκάφη σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης.
- Στο FIR Αθηνών λένε πηγές από την Πολεμική Αεροπορία ότι τα stealth αεροσκάφη θα φτάσουν περίπου στα τέλη του 2029, αρχές του 2030 και για περίπου τρία χρόνια θα παραλαμβάνονται F-35 μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αρχικός αριθμός των 20 «αόρατων» αεροσκαφών.
Επί του παρόντος όμως το επίσημο αίτημα βρίσκεται στην τελική επεξεργασία από τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών και Επενδύσεων ο οποίος θα το διαβιβάσει στην Αμερικανική πρεσβεία.
Εκπλήξεις με την φωλιά των Stealth…
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει η προφορική δέσμευση ότι το πρώτο 6μηνο του 2023 η LOA, δηλαδή η απάντηση με την θετική αποδέσμευση των F-35, θα φτάσει στην Ελλάδα. Και τότε ο δεύτερος Μαραθώνιος των συνομιλιών θα εκκινήσει καθώς πολλά είναι αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την έλευση των stealth αεροσκαφών.
- Παράλληλα η νέα «φωλιά» των F-35 που θα πρέπει να αρχίσει να διαμορφώνεται πολύ πριν φτάσουν στην Ελλάδα τα νέα αεροσκάφη, βρίσκεται σε καθεστώς διερεύνησης. Μπορεί η Ανδραβίδα που φιλοξενεί τον παλαιότερο αλλά πολύτιμο τύπο μαχητικών, τα F-4 Phantom και η Λάρισα να συγκεντρώνουν τα βλέμματα του αεροπορικού Επιτελείου, όπως και των Αμερικανών, πλην όμως οι τεκμηριωμένες προτάσεις Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, βάζουν κι άλλες βάσεις στο κάδρο των υποψηφίων.
Οι Αμερικανοί θέτουν ιδιαίτερα υψηλά κριτήρια ασφαλείας και τεχνικής υποστήριξης για την αεροπορική βάση που θα φιλοξενήσει την 5η γενιά αεροσκαφών. Και σε αυτό το κομμάτι θα βοηθήσει σημαντική η ομάδα εργασίας του F-35 η οποία δεν θα σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια να ταξιδεύει αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Ελληνική επικράτεια.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου