Σύμφωνα με την εισήγηση για τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο κύριος στόχος είναι ο «πολλαπλασιασμός της μαχητικής ισχύος ώστε να διαθέτουν δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής κάθε δυνητικού αντιπάλου». Ωστόσο, τη συζήτηση μονοπωλεί η τολμηρή απόφαση για κλείσιμο 137 στρατοπέδων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «η Nέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας».
Η φιλοσοφία της «Νέας Δομής» είναι η «δημιουργία ενός σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου στρατού, μικρότερου σε μέγεθος αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ενός στρατού που θα μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι- drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα (δορυφορικές επικοινωνίες, Ηλεκτρονικός Πόλεμος κλπ.)».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σύγκριση εν σχέσει με τη προηγούμενη «Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων», που είχε καταρτιστεί επί Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι κύριες αλλαγές που εντοπίζονται είναι στην τολμηρή απόφαση για κλείσιμο των 137 στρατοπέδων αλλά και την μείωση των οροφών σε Πολεμικά Πλοία και Μαχητικά.
Βασικά στοιχεία των αλλαγών
- Μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705 , με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης. Αυτό είναι το τελικό νούμερο που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού προηγουμένως έλεγε για 831 στρατόπεδα και κλείσιμο 138, που σήμαινε ότι θα κατέληγαν 693.
Ωστόσο, έχει σημασία η αναφορά του Νίκου Δένδια ότι ο στόχος ήταν να κλείσουν 387 στρατόπεδα, δηλαδή επιπλέον 250. Ωστόσο όπως είπε, ο λόγος που αποφάσισαν να περιοριστούν στα 137 είναι «γιατί δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250». Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο κι άλλων στρατοπέδων, μένει ωστόσο να φανεί πότε θα πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι ο στόχος είναι τα 137 να κλείσουν μέσα στο 2025. - Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών, με κύριο χαρακτηριστικό «την κατάργηση περισσότερων από 30 Σχηματισμούς κι ενοποίηση Σχηματισμών.
- Δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
- Χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5ης Γενιάς για την Π.Α.. 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Π.Ν., χωρίς να διευκρινιστεί πόσες φρεγάτες και πόσες κορβέτες θα διαθέτει. Άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά. Απόκτηση στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone κι αντί – drone συστημάτων σε επίπεδο μονάδας.
- Απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ε.Δ., για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.
- Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των Ε.Δ. και η επίτευξη Διακλαδικής Συνέργειας και Συνεργασίας.
- Αναβάθμιση της Θητείας, μεταρρύθμιση. της Εθνοφυλακής και ενσωμάτωση της Εφεδρείας.
- Αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον Κυβερνοπολέμου και Ηλεκτρονικού Πολέμου.
- Ενίσχυση και αναβάθμιση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Αύξηση της διαθεσιμότητας μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
- Ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.
- Εκσυγχρονισμός των υποδομών Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης.
- Επιχειρησιακές ικανότητες για προβολή ισχύος σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Τα οικονομικά δεδομένα της νέας Δομής Δυνάμεων
Με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων, που προβλέπεται στη νέα Δ.Δ., πετυχαίνουμε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ:
- Καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2024-2035.
- Καλείται να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ.
- Επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.
- Προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα.
- Προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου