Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ:«ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»


Την άμεση ανάγκη να αλλάξει η κυβέρνηση συμπεριφορά και πρακτική απέναντι στους έλληνες επιχειρηματίες και γενικότερα στο επιχειρείν στη χώρα μας επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τη «σύσταση εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης» ο βουλευτής Αχαΐας πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης. «Έχετε εξαντλήσει όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Έχετε εξουθενώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Διώχνετε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, επιβάλλετε συνεχώς φόρους, δημιουργείτε συνεχώς νέους νόμους και εκεί που δεν χρειάζεται Αλλάξτε στρατηγική. Αλλάξτε πορεία. Ασχοληθείτε με την ανάπτυξη. Ασχοληθείτε με την πραγματική οικονομία. Ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας. Δώστε τους μια ανάσα. Παρακολουθούμε τόσους μήνες τις δράσεις σας και το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ακολουθείτε τις εντολές του μνημονίου. Ακολουθείτε τον δρόμο της πιο βαθειάς ύφεσης. Σαν να μην γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Σαν να μην είχατε σχέδιο να κυβερνήσετε. Περιμένετε τις επισκέψεις της τρόικα για να σας δώσου νέες οδηγίες. Όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί τους τελευταίους 16 μήνες είναι περιοριστικά
Αναφέρθηκε στις άστοχες πολιτικές ενέργειες , στις πράξεις και στις παραλείψεις της κυβέρνησης Παπανδρέου που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει αυτήν την κυβέρνηση από την αγορά και τους επιχειρηματίες. «Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα κυρίως για την χώρα μας και δευτερευόντως για την ευρωζώνη, η κυβέρνηση προσπαθεί με ανορθόδοξους τρόπους να πείσει τον εαυτό της αλλά και τους έλληνες πολίτες ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη, ότι ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς και οι δυο αυτές έννοιες είναι ασύμβατες και με το κόμμα σας και με την ιδεολογία σας. Δεν πιστεύετε στην επιχειρηματικότητα ενώ έχετε απέχθεια στην έννοια του κέρδους. Η ιδεολογία σας, τα πιστεύω σας, εξαντλούνται στα όρια του κράτους. Στο μεγάλο κράτος που ελέγχει τα πάντα και φορολογεί τους πάντες. Αυτό αποδεικνύεται από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτό αποδεικνύεται και από την σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.»
Στη συνέχεια της ομιλίας του προχώρησε σε σύγκριση της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ δίνοντας στοιχεία που από μόνα τους αποδεικνύουν ποιος πράγματι ενδιαφέρεται για τους επιχειρηματίες και ποιος όχι. «Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όπου η ρευστότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση αφενός λόγω της μείωσης των διαθέσιμων κεφαλαίων και αφετέρου λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος, εισάγει η κυβέρνηση το νέο αυτό νομοσχέδιο προκειμένου να βοηθήσει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το Ταμείο αυτό που δημιουργείτε δεν είναι ένα καινούργιο ταμείο. Δεν πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, ούτε για μια νέα θεσμική και χρηματοοικονομική καινοτομία για την αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας συνδυασμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας και ορισμένων δράσεων του ΕΣΠΑ, οι οποίες είχαν ωριμάσει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να τονίσω ότι το ΤΕΜΠΜΕ ήταν ένας θεσμός που βοήθησε τις επιχείρησες και προσέφερε ρευστότητα σε μια δύσκολη συγκυρία. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Το ΤΕΜΠΜΕ το πρώτο δεκάμηνο του 2009 είχε δώσει περίπου 60000 δάνεια ενώ αντίστοιχα το πρώτο δεκάμηνο του 2010 περάσαμε σε μόλις 2500 δάνεια. Το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις ύψους 5.5 δις ευρώ ενώ με τα δυο προγράμματα που έγιναν το πρώτο δεκάμηνο του 2010 καλύφθηκαν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για μόνο 262 επιχειρήσεις. Αυτά καταφέρατε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Αυτή ήταν η βοήθεια σας για να ανταπεξέλθει ο επιχειρηματικός κόσμος.»
Ο Μιχάλης Μπεκίρης κλείνοντας ην ομιλία του τόνισε : «Ζούμε σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες τόσο για τους πολίτες όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Υγιείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται αντιμέτωπες με το λουκέτο γιατί δεν πληρώνονται από άλλες επιχειρήσεις. Οι ακάλυπτες επιταγές, τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι καθημερινότητα για χιλιάδες επιχειρηματίες. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία οι επιχειρηματίες χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται πραγματικά εργαλεία. Χρειάζονται ρευστότητα. Δυστυχώς αποδεικνύεστε μέρα με την ημέρα κατώτεροι των περιστάσεων.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου