Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο των αγορών

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

«Οι απαιτήσεις της Φιλανδίας για εγγυήσεις μπορεί να καταστρέψουν τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του βρετανικού Guardian, στο οποίο διαπιστώνονται οι κίνδυνοι που ελλοχεύει ακόμη για την Ευρώπη μια ελληνική χρεοκοπία.



«Για τους έλληνες πολιτικούς, ο περασμένος μήνας πρέπει να ήταν ανακουφιστικός, καθώς η κρίση χρέους μεταφέρθηκε» και απειλεί να μεταδοθεί στην Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και τη Γαλλία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, καθώς ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και οι παραλίες καθαρίζουν, η Ελλάδα έρχεται και πάλι στο επίκεντρο των φόβων των χρηματοοικονομικών αγορών.
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης
Τον Ιούλιο, η Αθήνα διασφάλισε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, αξίας 109 δισ. ευρώ. ωστόσο, η Φιλανδία, όπου οι ευρωσκεπτικιστές «Αληθινοί Φιλανδοί», σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών τους στις τελευταίες εκλογές, ζήτησαν την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή και άλλων χωρών. Η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η Φιλανδία λάβει εγγυήσεις, τότε θα ζητήσουν κι αυτές.
«Σε κάθε βήμα, βλέπουμε τις αλλαγές να μετατίθενται» δηλώνει ο Νιλ Μέλλορ, της BNY Mellon. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκ νέου εκτιναχθεί, ενώ η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι σα να μη συνέβη ποτέ.
Προβλήματα στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής
Την ίδια ώρα, η παροχή εγγυήσεων απειλή τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, ενώ οι αλλαγές στον EFSF θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Την ίδια ώρα, η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων μόνον εφόσον λάβει συμμετοχή και το 90% των ιδιωτών, εγείρει αμφιβολίες για το «εθελοντικό» της συμφωνίας.
Η Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο
Προβληματισμό έχει εγείρει και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, ενώ τα μέτρα λιτότητας σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία αναμένεται ότι θα μειώσουν την ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα, η ύφεση μπορεί να εκτροχιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που οι αναλυτές προεξοφλούν, παρά την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Ιούνιο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ αρνητική δύναμη για τις χρηματοοικονομικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, εάν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό» σχολίασε ο Τζούλιαν Κάλλοου, της Barclays Capital.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου