Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ Η... Θάτσερ της Ρωσίας πήρε προαγωγή

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63335300
Με την εκλογή της στην προεδρία της Ανω Βουλής να θεωρείται βέβαιη, η πρώτη γυναίκα που φθάνει τόσο ψηλά στη ρωσική ιεραρχία θα πλαισιώνει το δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ


Από το 1991 έως το 1998, η Ματβιένκο υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα ως πρεσβευτής στη Μάλτα (1991-95) και στη συνέχεια στην Ελλάδα (1997-98). Από τη χώρα μας διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις κι όπως έχει δηλώσει στον ελληνικό Τύπο, έρχεται συχνά για διακοπές.
Στη... Μεγάλη Αικατερίνη του 21ου αιώνα εξελίσσεται η πρώην ?πλέον? κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και, παλιότερα, πρέσβειρα της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία προαλείφεται για τη θέση του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Ανω Βουλή), το τρίτο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα.
Η Ματβιένκο, πιστή σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πέτυχε σαρωτική νίκη με 95% στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στους δύο δήμους της Αγίας Πετρούπολης για την έδρα στην Ανω Βουλή. Για να γίνει, ωστόσο, η πρόεδρός της θα πρέπει να εκλεγεί από το Σώμα, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο αφού το Συμβούλιο αποτελείται στην πλειοψηφία του από έμπιστους του Πούτιν.
Βέβαια, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η ψηφοφορία ήταν "100% προϊόν νοθείας". Η Ματβιένκο έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ποικίλες κατηγορίες, από διαφθορά έως και φίμωση της οποιασδήποτε αντιπολιτευτικής φωνής στην πόλη από την οποία κατάγονται τόσο ο Μεντβέντεφ όσο και ο Πούτιν.
Τα υπέρ
Ωστόσο, η Ματβιένκο, που ήταν κυβερνήτης της περιφέρειας από το 2003, έχει κι ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι θεωρούν πως υπό τη διοίκησή της, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας εξωραΐστηκε, προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και εταιρείες-κολοσσούς, όπως η General Motors, η Suzuki, η Nissan και η Mitsubishi, ενώ και ο τουρισμός υπερδιπλασιάστηκε από την εποχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, φτάνοντας τα 5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο. Ολα αυτά τα πέτυχε, αντιλέγουν οι πολέμιοί της, ασκώντας την εξουσία με σιδερένια πυγμή, κάτι που της χάρισε και το παρατσούκλι "η Θάτσερ της Ρωσίας".
Το στυλ διακυβέρνησής της, καταγγέλλουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, θυμίζει πολύ αυτό των γραφειοκρατών της Σοβιετικής Ενωσης: "Οποιος την κριτικάρει", δηλώνει στην εφημερίδα "Moscow Times" ο Μπόρις Βισνέφσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρωσικού Ηνωμένου Δημοκρατικού Κόμματος Γιάμπλοκο, "είναι είτε εχθρός είτε προβοκάτορας".
Σύμφωνα με τους πολέμιούς της, ελέγχει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι διαδηλώσεις απαγορεύονται ή στην καλύτερη περίπτωση πραγματοποιούνται στα μακρινά προάστια?
Κατηγορείται και για νεποτισμό, αφού ο μοναχογιός της, Σεργκέι, έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγίας Πετρούπολης, λίγο μετά την εκλογή της ως κυβερνήτη. Ο Σεργκέι Ματβιένκο είναι επίσης και αντιπρόεδρος της κρατικής τράπεζας VTB.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου