Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στα κοιτάσματα της περιοχής ο ρωσικός «κολοσσός» Προτάσεις για συνεταιρισμό σε Νoble-Delek έκανε η Gasprom



Λευκωσία: Ο ρωσικός «κολοσσός» στον τομέα ενέργειας γίγαντας Gasprom, βρίσκεται αυτές τις μέρες με ανώτατα στελέχη του στο Ισραήλ, χωρίς να αποκρύβει τους σκοπούς του: Έλεγχος των κοιτασμάτων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να μην επηρεαστεί το μονοπώλιό του προς την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι προ μηνών, εμμέσως πλην σαφώς, είχε ξεκαθαρίσει τους στόχους του αυτούς και σε επαφές και σε κυπριακό έδαφος, με τη ΡΑΕΚ, τη ΔΕΦΑ και κυβερνητικούς παράγοντες.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα «Calcalist» (η «Εconomist» του Ισραήλ), η ηγετική ομάδα της Gasprom είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη Νoble Εnergy και τον επικεφαλής της Delek, Γιτσάκ Τσιούβα, με αντικείμενο συζήτησης την εξαγορά σημαντικού μεριδίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν».


Πρόκειται, σύμφωνα με την «Calcalist», για 15μελή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Gasprom, με επικεφαλής τον πρόεδρο της LΝG Gasprom Global, Φρέτερικ Μπαρνάουντ, που βρίσκεται στο Ισραήλ από την Τετάρτη και έχουν επαφές τόσο με την Νoble Εnergy και την Delek όσο και με άλλους παράγοντες του τομέα της ενέργειας της χώρας.|

|Η πρόταση της Gasprom είναι ξεκάθαρη: να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη των μεγάλων κοιτασμάτων σε Ισραήλ -και προφανώς και Κύπρο- λύνοντας τα προβλήματα χρηματοδρότησης της τάξης των 6 έως 8 δισ. δολαρίων που απαιτούνται μόνο για το «Λεβιάθαν», με αντιστάθμισμα τη συμμετοχή στα δικαιώματα του κοιτάσματος.

Έχουν προταθεί από την Gasprom τρεις επιλογές εταιρικής σχέσης, σύμφωνα με την «Calcalist»:

Η πρώτη επιλογή είναι η Gasprom να περιληφθεί στα δικαιώματα της άδειας ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του «Λεβιάθαν» ως νέο εταίρος που θα εξασφαλίσει τους απαιτούμενους νέους πόρους χρηματοδότησης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Η δεύτερη επιλογή εταιρικής σχέσης της Gasprom προβλέπει συμβόλαιο για αγορά από τον ρωσικό κολοσσό του συνόλου της παραγωγής του «Λεβιάθαν», με σκοπό τη διάθεσή του στην Άπω Ανατολή και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σε νέες αγορές, με δέσμευση να καλύψει τυχόν απώλειες από έσοδα εξαγωγών στην Ευρώπη.

Η τρίτη επιλογή που προτείνει η Gasprom είναι η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ Gasprom, Νoble Εnergy και Delek για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με κοινή συμμετοχή τους στη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης και εξαγωγών, επιλογή στην οποία σαφώς εμπλέκεται και η Κύπρος.

Βασικός στόχος της Gasprom, που δεν απέκρυψαν οι εκπρόσωποί της στις επαφές τους στο Ισραήλ, είναι ο έλεγχος της εμπορίας του φυσικού αερίου της περιοχής μας, ώστε να μην επηρεαστεί το μονοπώλιό της προς την Ευρώπη, αναφέρει από τη πλευρά της η ισραηλινή εφημερίδα «Globes». «Οι στόχοι της Gazprom παραμένουν ασαφείς. Η βασική ανησυχία στον τομέα εκμετάλλευσης του ισραηλινού φυσικού αερίου είναι ότι η ρωσική ενεργειακή εταιρεία επιθυμεί να μπλοκάρει πιθανές εξαγωγές στην Ευρώπη.
Αν και το “Λεβιάθαν” αποτελεί ένα συγκριτικά ελάσσονα παράγοντα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον ρωσικό γίγαντα, οι τιμές που θα συμφωνηθούν και οι τύποι συμβολαίων που θα υπογραφούν από τις ισραηλινές εταιρείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητα προηγούμενα για την Gazprom», σχολιάζει η «Globes».

Σύμφωνα με την «Calcalist», τόσο η Νoble όσο και η Delekαπέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τη παρουσία των στελεχών της Gasprom και τις προτάσεις τους.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Delek, Γιόσι Αμπού, επιβεβαίωσε αργότερα με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ιnterfax ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την Gasprom όσο και από κινέζικες εταιρείες για συνεργασία στο «Λεβιάθαν», ενώ επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτές τις μέρες διεξάγονται συνομιλίες με την Gasprom. Να σημειωθεί ότι για την κάθοδο των κινεζικών κολοσσών στη Κύπρο και την περιοχή είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα ο «Φ».

Σύμφωνα με το Ιnterfax, ο εκπρόσωπος της Delek δήλωσε στο πρακτορείο πως «γίνονται γενικές συζητήσεις για κατανόηση της λεκάνης της περιοχής και όχι κάτι συγκεκριμένο», προσθέτοντας ότι γίνονται συζητήσεις και με «με άλλες εταιρείες, περιλαμβανομένων και από την Κίνα».

Να σημειωθεί ότι το Ιnterfax προσθέτει πως ο επικεφαλής της Νoble Εnergy, Τσιάρλς Ντέιβιτσον, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως «ψάχνει για εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας που διαθέτουν εμπειρία στο LΝG και έχουν ένα ιστορικό των εργασιών με LΝG στις διεθνείς αγορές». Ακόμα υπενθυμίζει πως ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ήταν τη περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Επίσης, παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Υποδομών του Ισραήλ, Ούζι Λαντάου, στο Ιnterfax, που έγιναν την Τρίτη, ότι εξετάζονται διάφορες λύσεις για την εκμετάλλευση του «Λεβιάθαν», όπως ο αγωγός προς την Κύπρο για τερματικό υγροποίησης και εξαγωγών, αγωγός προς Ισραήλ ή και τα δύο».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου